×

Recensie

Soul

05 juni 2020

Don Bryant

You Make Me Feel

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Fat Possum

You Make Me Feel Don Bryant Soul 4.5 Don Bryant – You Make Me Feel Written in Music https://writteninmusic.com

De blazerssectie en strakke ritmiek aangevuld met gitaarlicks, onweerstaanbare orgelgroove en vurig dameskoortje in de openingstrack onthullen meteen soul van de betere, stevige soort. De machtige growl van Don Bryant, 78 ondertussen, boet nagenoeg niets aan power en zeggingskracht in.

Het in 2017 uitgebrachte Don’t Give Up On Love illustreerde dat omstandig, als je dan nog over superieure songwriter capaciteiten beschikt kan het niet meer stuk. Opnieuw graait de soulveteraan in zijn uitgebreide Hi oeuvre, sporadisch aangevuld met nieuw werk. Daarbij weerom vlekkeloos ondersteund door producer Scott Boram en enkele sessie veteranen uit de Hi-stal aangevuld met muzikanten uit de jongere generatie die bij Bo-Keys en St. Paul  & The Boken Bones worden gesignaleerd.

“Is it over?” vraagt Bryant zich vertwijfeld af in zo’n klassieke slijper over de snijdende pijn van een scheiding. Gelukkig is dat  in de dagdagelijkse dagelijkse realiteit geenszins  het geval, hij leeft al bijna een halve eeuw samen in Memphis met  zijn geliefde, de souldiva Ann Peebles. Soulmuziek  bestaat bij de gratie van door diep liefdesleed verscheurd balladewerk en zo vinden we er nog enkele terug.

I Die A Little Each Day werd destijds opgepikt door Otis Clay de nieuwe versie  van vindt 47 jaar later moeiteloos aansluiting. Terwijl het in ‘65  al door Bryant geregistreerde Don’t Turn  Your Back On Me  zich op een authentieke doorwrochte gospelfeel voortsleept die alleen in het Diepe Zuiden opwelt. De reprise van het meeslepende I’ll Go Crazy illustreert dat op bijzonder treffende wijze.

Als het ritme enigszins opgedreven wordt houdt de soulman moeiteloos stand zoals een strak Your Love Is Too Late illustreert. Voor het hitsige 99 Pounds vond Bryant als productieve staff schrijver bij Hi-Records inspiratie bij de jonge Ann Peebles die met een flamboyante uitvoering  scoorde. Bijna een halve eeuw datum na datum klinkt de Memphis soulkraker nog even fris en intens in een vurige episode van een waardige ode aan zijn vrouw verpakt in een groots soulalbum.  1. Your Love Is To Blame
  2. 99 Pounds
  3. Is It Over
  4. I Die A Little Each Day
  5. Don't Turn Your Back On Me
  6. Your Love Is Too Late
  7. I'll Go Crazy
  8. Cracked Up Over You
  9. A Woman's Touch
  10. Walk All Over God's Heaven