×

Recensie

Jazz

21 december 2020

Dominik Wania

Lonely Shadows

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Lonely Shadows Dominik Wania Jazz 4 Dominik Wania – Lonely Shadows Written in Music https://writteninmusic.com

Fijn om weer een heel album te hebben dat alleen maar het pianospel van de Poolse pianist Dominik Wania bevat. Hoe mooi zijn twee samenwerkingsalbums met saxofonist Maciej Obara de afgelopen jaren ook waren. Lonely Shadows is een meeslepend solo-pianoalbum.

Wania kreeg de mogelijkheid om in het vermaarde, en veel door platenlabel ECM gebruikte, Auditorio Stelio Molo in het Zwitsers Lugano, dat tegelijkertijd radio en opnamestudio is, op te nemen. De studio is niet alleen bekend van de geweldige akoestiek maar tevens door de fantastisch klinkende vleugel die daar aanwezig is. Een vleugel waar sinds 2013 ook grootheden als Carla Bley en Tigran Hamasyan op speelden.

Wania dook de opnamestudio in zonder ook maar iets geschreven te hebben. Hij wilde zich volledig laten inspireren door de studio en de klankkleuren van de vleugel en daar zijn muzikale geest op los laten. Dat het twee vruchtbare dagen in Lugano waren laat Lonely Shadows glansrijk horen. In de studio ontstonden uit de improvisaties vele composities waarvan er elf werden geselecteerd voor het album.

Wania’s fabuleuze techniek, die hij met zijn klassieke opleiding oppakte en met zijn liefde voor vrije jazz uitbouwde, vermengd met jarenlang spelen en het altijd zoeken naar muzikale uitdagingen, levert elf machtige pianostukken op. Met de albumopener, tevens titeltrack, als startpunt opent zich een prachtig album dat in verschillende sferen wordt opgetrokken.

Laverend tussen de vrijheid van de jazz, dan weer diep de klassieke meester en het nieuwe klassiek (eigentijds) induikend zoekt en vindt Wania op Lonely Shadows steeds weer onvoorspelbare muzikale wegen. Het indringende Towards The Light, het adembenemend mooie Liquid Fluid, het minimale AG76, Melting Spirit en de luisterrijke albumafsluiter All What Remains zijn maar een paar van de composities die je gelijk na beluistering weer opnieuw wilt opzetten om te ontdekken.

Lonely Shadows is een eindeloos en meeslepend album dat de grote klasse van Wania maar weer eens fraai onderschrijft. 1. Lonely Shadows
 2. New Life Experience
 3. Melting Spirit
 4. Towards The Light
 5. Relativity
 6. Liquid Fluid
 7. Think Twice
 8. AG76
 9. Subjective Objectivity
 10. Indifferent Attitude
 11. All What Remains