×

Recensie

World

09 mei 2010

Dobet Gnahoré

Djekpa La You

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Contre Jour

Djekpa La You Dobet Gnahoré World 4 Dobet Gnahoré – Djekpa La You Written in Music https://writteninmusic.com

In 2007 liet Dobet Gnahoré al duidelijk van zich spreken met het prachtige album Na Afriki. Op haar derde album Djekpa La You pakt de talentvolle zangeres uit Ivoorkust wederom flink uit. Ze geldt al jaren als muzikaal boegbeeld voor heel Afrika omdat zij meertalig de ziel van dit continent blootlegt en bezingt. “Bijna elke Afrikaan spreekt meerdere talen, al is het maar om zijn buren beter te kunnen begrijpen, dus waarom zou ik mijn horizon niet verbreden?”, aldus Dobet, die een groot voorstander is van het Pan-Afrikaanse gedachtengoed.

De verscheidenheid van de nummers op Djekpa La You tekent haar kwaliteiten. Het album opent met het rustige, melodieuze Boudou waarna ze je op Nfletoun krachtig en meeslepend bij de strot grijpt om vervolgens in Samahani niet voor de laatste maal haar meertaligheid overtuigend te onderstrepen. Met swingende nummers als Côte d’Ivoire, Beussum en persoonlijk hoogepunt Deka zorgt Dobet ervoor dat we Djekpa La You graag op repeat zetten. Als fraai tegenwicht is de ballad Mozambique een uitstekend rustpunt en op slotsong Chilouva is er een hoofdrol weggelegd voor de akoestische gitaar in het mooie intro. Dat de nummers Salde en Kokpa iets minder overtuigen, doet niets af aan het feit dat Dobet Gnahoré per album steeds beter wordt. 

De 27- jarige zangeres wordt nu al vergeleken met grootheden als Miriam Makeba en Angélique Kidjo en sleepte onlangs samen met India.Arie een Grammy in de wacht voor hun optreden waarbij ze hun versie van het nummer Pearls van Sade ten gehore brachten. De ster van Dobet Gnahoré is dus duidelijk rijzende en als ze deze trend van kwaliteitsalbums weet voort te zetten, kan Afrika tevreden zijn en zal het niet lang meer duren eer ze het echte meesterwerk maakt dat ze absoluut in zich heeft. 1. Boudou
 2. Nfletoun
 3. Samahani
 4. Kokpa
 5. Cote D'Ivoire
 6. Beussem
 7. Mouziguie
 8. Wigue
 9. Evigne
 10. Deka
 11. Salde
 12. Nko
 13. Chilouva