×

Recensie

Alternative

11 februari 2021

Django Django

Glowing in the Dark

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Because

Glowing in the Dark Django Django Alternative 3.5 Django Django – Glowing in the Dark Written in Music https://writteninmusic.com

Door de aanstekelijke drive in de psychedelische popdeuntjes is Django Django een geschikte band om met hun mellow dope songs de diehard computerfreaks tijdens de speelervaring van klassiekers als de live fast die young game Grand Theft Auto en de voetbalsimulatiespellen van de FIFA te vergezellen. Helaas staat het luistergenot hierbij niet op de voorgrond en zal het merendeel niet echt in de dromerige Londense indieband geïnteresseerd zijn die met hun sound bij de indie acid hype aanhaakt welke zich eind jaren tachtig openbaart. Daar leggen ze het accent op de retro spacerock waarin tevens voor Amerikaanse zomerse surfsamenzang en het folky hippiegevoel ruimte is.

Juist door die veilige gekuiste koortjes belemmeren ze zichzelf een beetje in hun ontwikkeling. Vreemd eigenlijk, want in de zangpartijen onderscheiden ze zich van hun nonchalante voorgangers. Vincent Neff kan namelijk wel echt goed zingen, en heeft niet dat onzuivere door drugs aangetaste straatschoffies geluid uit de jaren negentig, waar de working class groepering zich mee identificeert. De vierde Glowing in the Dark plaat is een gedurfde stijl escapisme waarmee ze de oneindigende elektronisch gestroomlijnde seventiesrock en experimentele dance mogelijkheden opzoeken. En de zang? Die is lekker brutaal en sluit veel beter bij de muzikale diversiteit aan welke nog steeds sterk aanwezig is.

De hemelse Spirals harpklanken openbaren zich in het ruimtelijke werkveld van de klassieke krautrock en zijn zoveelste bastaardkindje welke gemakshalve tot Madchester omgedoopt wordt. Puntige new wave gitaarakkoorden verstoren ruw Right the Wrongs waarmee ze zich voor de hedendaagse postpunk revival openstellen. Een met exotische ingrediënten gevulde snelkookpan wordt met meer traditionele recepten uit grootmoeders kookboek samengevoegd. Soms wat flauw en smaakloos zoals bij het goedkoop klinkende commerciële Free from Gravity, maar ook regelmatig pittig en verfijnd. Zo echoot Charlotte Gainsbourg lekker op de achtergrond bij het donkere Waking Up mee, maar profiteert Django Django er te weinig van om haar bijzondere stemgeluid uit te buiten. Een bescheidenheid die hierdoor in het nadeel uitvalt.

Dwars door de oerwoudgeluiden heen slaan ze met ritmisch geweld een weg door de poel van duistere dreampop en spannende elektronica vrij waarop het instrumentale The Ark drijft. Die percussie domineert ook bij het opzwepende psychedelische Night of the Buffalo, waar een dekkend Oosters tapijt overheen wappert en strijkers voor een bijzonder eindstuk zorgen. Het landelijke The World Will Turn sfeertje is totaal niet aan Londense hoofdstad mentaliteit van de mannen te linken en staat haaks op de stoere Kick the Devil Out dubdisco.

Het tweede gedeelte van de plaat richt zich vooral op de illegale activiteiten van na de avondklok. Met de Glowing in the Dark clubhouse solliciteren ze overduidelijk bij de monopolistische spelmagnaten om ook in de toekomst een begeleidende plek op de spelcomputer op te eisen. Een switch welke in het rave van de hypnotiserende Hold Fast dance doorgezet wordt. Glowing in the Dark is een prima opvolger van Marble Skies, al valt er zeker nog winst uit de zang van Vincent Neff te behalen die soms een tikkeltje saai klinkt. 1. Spirals
 2. Right the Wrongs
 3. Got Me Worried
 4. Waking Up
 5. Free from Gravity
 6. Headrush
 7. The Ark
 8. Night of the Buffalo
 9. The World Will Turn
 10. Kick the Devil Out
 11. Glowing in the Dark
 12. Hold Fast
 13. Asking for More