×

Recensie

Jazz

08 december 2017

Django Bates' Beloved

The Study Of Touch

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

The Study Of Touch Django Bates Django Bates' Beloved Jazz 4 Django Bates’ Beloved – The Study Of Touch Written in Music https://writteninmusic.com

Met maar liefst twee albums is de Britse alleskunner Django Bates dit jaar goed vertegenwoordigd binnen het jazzaanbod. Met zijn geliefde Django Bates’ Beloved trio-opzet maakt hij nu op het vooraanstaande ECM als bandleider zijn debuut met The Study of Touch.

Na Beloved Bird (2010) en Confirmation (2012) (beide op platenlabel Lost Marbles uitgebracht) is The Study in Touch alweer het derde album dat Bates met de Zweedse contrabassist Petter Eldh en drummer Peter Bruun heeft opgenomen. Bates, zelf multi-instrumentalist, neemt in het trio plaats achter de piano.

Waar het deze zomer verschenen, samen met de Franfurt Radio Big Band opgenomen, Saluting Sgt. Pepper een olijke ode was aan het fameuze album van The Beatles is The Study of Touch terug naar de jazzbasis: een puur pianotrio-album met erg fijn spel en mooie composities. Vele daarvan zijn nieuwe versies van composities die reeds eerder op de eerste albums van het trio te horen waren. Maar aangezien die albums voor een wereldpubliek slecht verkrijgbaar waren en opnieuw werden opgenomen, klinken ze fris en eigenlijk nog veel beter dan de originelen.

Bates, die eerst maar weinig van pianotrio’s moest hebben voordat hij Eldh en Bruun tegenkwam, heeft zich uitstekend in zijn rol ontwikkeld. Er zit veel variatie in zijn spel en hij weet met zijn composities zowel te verbazen als te ontroeren. Eldh en Bruun zijn de ideale metgezellen met al net zo fraai gevarieerd spel, dan weer prachtig op de melodielijnen van Bates anticiperend, dan weer vrij in hun eigen wereld improviserend over de door Bates gecomponeerde stukken.

Waar de eerste twee Beloved-albums direct of indirect naar Charlie Parker verwezen, heeft dit derde album veel meer eigen signatuur. Het spel van alle muzikanten, vooral ook in deze triovorm, is over de afgelopen jaren flink gegroeid en heeft meer identiteit en eigenheid gekregen.

Luister naar de openingstrack Sadness All The Way Down en hoor hoe Bates, Eldh en Bruun een veel betere/mooiere versie spelen dan het origineel op Confirmation. Het is daarmee de blauwdruk voor de rest van het album.

Of het Manfred Eicher, de grote man achter ECM, is geweest die het alles uit het trio heeft gehaald zal wel nooit duidelijk worden maar duidelijk is wel dat het trio met dit album zichzelf overtreft. Alle composities die ze reeds eerder opnamen klinken beter en de nieuwe composities sluiten daar naadloos op aan. Een prachtig eigen stuk als Slippage Street of hun versie van Charlie Parkers Passport laten dat wel heel duidelijk horen.

The Study Of Touch is kortom een verrukkelijk pianojazzalbum. Het voortreffelijke spel van de muzikanten, de tijdloze composities gebed in een prachtige sfeervolle tegelijk heldere productie laten horen dat dit trio rijp is de wereld aan hun voeten te krijgen. 1. Sadness All The Way Down
 2. Giorgiantics
 3. Little Petherick
 4. Senza Bitterness
 5. We Are Not Lost, We Are Simply Finding Our Way
 6. This World
 7. The Study Of Touch
 8. Passport
 9. Slippage Street
 10. Peonies As Promised
 11. Happiness All The Way Up