×

Recensie

Electronic

28 oktober 2016

DJ Shadow – Endtroducing… (super deluxe

Endtroducing... (super deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: MoWax

Endtroducing... (super deluxe edition) DJ Shadow Electronic 5 DJ Shadow – Endtroducing… (super deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Endtroducing….. van DJ Shadow een meesterwerk van jewelste is weten we natuurlijk al 20 jaar. Met een definitieve versie van 3CDs en 6LP’s is het meesterwerk nu in alle volledigheid opnieuw uitgebracht.

Het album verscheen in 2005 al als deluxe 2CD set, die leek al heel compleet. Met een speciale Endtroducing Re-Emagined vol nieuwe remixen, door Shadow zelf gecuretteerd, is nu een compleet album daaraan toegevoegd. Vooral de 6LP, eigenlijk 3×2 LP, versie, compleet met prachtig 48 pagina’s tellend boek (het zogenaamde 33 1/3 book) met veel niet eerder uitgebrachte foto’s, een vers interview en de 2 extra albums met covers die uit de serie van de legendarische originele hoes komen en op lekker dik 180 grams, is niet te versmaden.

Iedereen heeft wel albums die een magische glans hebben. Ik woonde twintig jaar geleden in Mexico, ver weg van de happening muziekwereld. Ik hield me wel op de hoogte en kocht me daar ook suf maar toen ik via vriend Rob hoorde dat er twee albums uit zouden gaan komen die de muziek helemaal zouden opschudden wist ik dat ik alert moet zijn. Het ene was het album van Nu Yorican Soul, de geniale Masters at Work-plaat die maar weer eens meesterlijk aangaf hoe briljant de mannen toch samen waren. Het andere was een album dat hiphop en samples zou doen samensmelten van een gast die zich DJ Shadow noemde.

Een paar weken later in San Francisco op vakantie met mijn broer, liepen we nietsvermoedend de zo heerlijk overvloedige Virgin Megastore (what’s in a name?) in die daar toen nog prominent in het centrum lag. Ik werd volledig omver geblazen door een album dat ze daar net op hadden gezet en ik voelde/wist gelijk dat dit DJ Shadow moest zijn. Overrompelende beats, heen en weer stuiterende samples en immer gelardeerd met onversneden energie en een prachtige sfeer. Ik werd volledig omver geblazen. En al draaiden ze in de winkel alleen de eerste drie tracks maar, ik hoorde de muzikale revolutie die DJ Shadow bewerkstelligde.

Endtroducing….. is een album als geen ander. In twee jaar volledig opgebouwd uit samples en via de Akai MPC60 tot composities omgebouwd is het debuutalbum van DJ Shadow een ware heldentrip. Vanuit zijn hiphopverleden, zijn eerste 12 inches volop door hiphop beïnvloed, via het Britse Mo’ Wax label van James Lavelle uitgebracht, werden ook de tracks voor het album met flink wat beats en breaks opgebouwd. Met daaroverheen zoveel sfeerrijke soundscapes en arrangementen dat je duidelijk kon horen dat Shadow juist ook door jungle, jazz, funk, techno, ambient en electronic gegrepen was.

Samples waren soms terug te herleiden tot de oorsprong (Bjork, David Axelrod, Giorgio Moroder) maar waren veel vaker zo geniaal gebruikt dat er volledig nieuwe muziek ontstond. Omdat de tracks zijn opgebouwd uit veelal obscure (vinyl)platen is er een soort van herkenning maar die weet hij zo om te bouwen dat er iets volledig nieuws is ontstaan. De uit Californië afkomstige Josh Davis, de oorspronkelijke naam van DJ Shadow, had een monsterklus geklaard en de muziekwereld ongelooflijk opgeschud met nieuwe mogelijkheden om muziek te maken.

Endtroducing….. is een album om als een trip te ondergaan. Een album om op te zetten, het volume flink op te schroeven en je volledig in te verliezen. Een groots meesterwerk dat een heruitgave (….als je er dan toch voor gaat koop dan die prachtige vinylboxset!) als deze volledig verdient. Groots meesterwerk en nog steeds indrukwekkend goed!

Tracklisting Endtroducing (deluxe 3CD/3 x 2 vinyl editie)

CD en Vinyl 1 (vinyl verspreid over 4 kanten) :

 1. Best Foot Forward
 2. Building Steam With a Grain of Salt
 3. The Number Song
 4. Changeling
 5. What Does Your Soul Look Like (Part 4)
 6. Untitled
 7. Stem/Long Stem
 8. Mutual Slump
 9. Organ Donor
 10. Why Hip Hop Sucks in ’96
 11. Midnight in a Perfect World
 12. Napalm Brain/Scatter Brain
 13. What Does Your Soul Look Like (Part 1 – Blue Sky Revisit)

CD en Vinyl 2 (vinyl verspreid over 4 kanten):

 1. Best Foot Forward (Alternate Version)
 2. Building Steam With a Grain of Salt (Without Overdubs)
 3. The Number Song (Cut Chemist Party Mix)
 4. Changeling (Original Demo Excerpt)
 5. Stem (Cops ‘N’ Robbers Mix)
 6. Soup
 7. Red Bus Needs to Leave!
 8. Mutual Slump (Without Overdubs)
 9. Organ Donor (Extended Overhaul)
 10. Why Hip-hop Sucks in ’96 (Alternate Take)
 11. Midnight in a Perfect World (Gab Mix)
 12. Napalm Brain (Original Demo Beat)
 13. What Does Your Soul Look Like (Peshay Remix)
 14. DJ Shadow: Live in Oxford, England, Oct. 30, 1997

CD en Vinyl 3 (vinyl verspreid over 4 kanten):

 1. Best Foot Forward (Teeko Remix)
 2. Building Steam With a Grain of Salt (Salva Remix)
 3. The Number Song (Lee Bannon Remix)
 4. Transmissions (Kuedo Remix)
 5. Changeling II (Adrian Younge Remix)
 6. What Does Your Soul Look Like (Part 4 – Teklife Remix)
 7. Stem/Long Stem (Clams Casino Remix)
 8. Mutual Slump (Daedelus Remix)
 9. Organ Donor (UZ Remix)
 10. Midnight in a Perfect World (Hudson Mohawke Remix)
 11. What Does Your Soul Look Like (Part 1 – Prince Paul Remix)
 12. Building Steam With a Grain of Salt (Bondax & Karma Kid Remix)


 1. Best Foot Forward
 2. Building Steam With A Grain Of Salt
 3. The Number Song
 4. Changeling / Transmission
 5. What Does Your Soul Look Like
 6. Untitled
 7. Stem / Long Stem / Transmission 2
 8. Mutual Slump
 9. Organ Donor
 10. Why Hip-Hop Sucks In '96
 11. Midnight In A Perfect World
 12. Napalm Brain / Scatter Brain
 13. What Does Your Soul Look Like Pt. 1 / Blue Sky Revisit / Transmission 3