×

Recensie

Pop

29 januari 2013

Diverse Artiesten

Mijn Natuur

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Munich Records

Mijn Natuur Diverse artiesten Pop 3.5 Diverse Artiesten – Mijn Natuur Written in Music https://writteninmusic.com

Aan het werk van Natuurmonumenten, beheerder van 355 natuurgebieden in Nederland, zullen weinigen zich storen. Aan de andere kant: even zo weinig mensen weten precies wát Natuurmonumenten nu precies doet in de Kaapse Bossen bij Utrecht, het Buurserzand in Overijssel of de Duinen van Goeree.

Om meer aandacht te krijgen voor het beheer- en onderhoudswerk dat de 700 medewerkers van Natuurmonumenten doen aan de natuurgebieden, voor het politieke lobbywerk (wel of geen weg door Midden-Delfland, wat moet er gebeuren om het uitsterven van de wilde korhoenders te voorkomen), veroorlooft Natuurmonumenten zich zo nu en dan een publiciteitsoffensief.

In dat kader is nu, in opdracht van Natuurmonumenten, de cd Mijn Natuur verschenen. Vijftien Nederlandse artiesten, van Roosbeef en Ricky Koole tot oudgedienden als Gerard van Maasakkers en Lenny Kuhr, hebben ‘hun’ natuur bezongen. Dat hebben ze niet op eigen houtje gedaan, alle artiesten zijn tussen april en juli 2012 in de studio van BJ Baartmans in Boxmeer gedoken, om onder zijn productionele leiding een nieuwe eigen song op te nemen. Vrijwel alle muzikanten worden bijgestaan door Baartmans zelf op gitaar of bas, pianist Bart de Win en voormalig Bots-drummer Sjoerd van Bommel. Renee van Bavel begeleidde zichzelf op piano, Gerard van Maasakkers koos voor zijn eigen begeleiders.
Brabander Van Maasakkers bezingt in Hoe Schoon Is Mijn Heide wat er door de dag heen zoal gebeurt dat de vrede op de ‘grote stille heide’ verstoort. Van ‘alle senioren’ op hun fietsen die luid kwetterend praten over de zangvogels:  (“Och, kijk toch, die zanger, kende gij die nie?”) tot ongure types met gestolen Audi’s.

Ricky Koole bezingt in Regen de eentonigheid van een regenbui:

Er vallen grote dikke druppels
Opgeplakte letters nat
En langs het nieuw geverfde hek
Schiet een koud doorweekte kat

André Manuel is met Mien Natuur een van de drie deelnemers die zijn tekst in dialect zingt. Gé Reijnders (Tungeler Walle) en Frans Pollux (Loamerdal) zijn de andere. Tussen alle teksten die het natuurschoon vooral prijzen , met Mathijs Leeuwis als meest ondubbelzinnig pleitbezorger (Ik zal krijsen als een kind dat net zijn teddybeer verloor / Als de schoonheid van dit land mij niets meer doet) is Jeroen van Merwijk, niet onverwacht, de verfrissende douche. Hij draait alles om, gaat daarmee zelfs met een dikke knipoog voorbij aan de doelstellingen van Natuurmonumenten, in het nummer Wie Redt Ons?: Natuur beschermen kan niet meer / ‘t Is te omslachtig en te duur / Een ander doet het maar een keer / Wij zijn tenslotte ook natuur.

Het is in Natuurmonumenten te prijzen dat de organisatie aan de makers van de cd de vrijheid heeft gelaten om ‘hun’ natuur zo creatief mogelijk te laten horen. In bijzondere teksten en behoorlijk uiteenlopende muziek van een kleurrijke verzameling artiesten. 
Nederlandstalige popmuzikanten uit zes decennia zijn niet vaak op één cd te horen. Dat ze er dan nog een sympathiek doel mee steunen ook, is een welkome bijkomstigheid.

Tracklisting Mijn Natuur:

Jaomerdal – Frans Pollux
Stroom – BJ Baartmans
Mookerhei – Eric van Dijsseldonk
Mien Natuur – André Manuel
Tungeler Walle – Gé Reijnders
Hijgend Hert – Beatrice van der Poel
Hoe Schoon Is Mijn Heide – Gerard van Maasakkers
Ieuwig Paradies # 2 – Egbert Meyers
De Narcissen – Roosbeef
De Boom – Lenny Kuhr
Wie Redt Ons? – Jeroen van Merwijk
Rammekenshoek – Renee van Bavel
Terug Naar De Hei – Ad van Meurs / The Watchman
De Schoonheid van Dit Land – Mathijs Leeuwis
Regen – Ricky Koole