×

Recensie

Alternative

02 december 2020

Dirty Projectors

5 EPS (dubbel vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino

5 EPS (dubbel vinyl) Dirty Projectors Alternative 4 Dirty Projectors – 5 EPS (dubbel vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Het was een mooi en ambitieus werkstuk binnen een jaar tijd vijf verschillende EP’s uit te brengen. Nu ze onder de titel 5 EPs verspreid over 4 LP kanten verzameld zijn, kunnen we de balans opmaken wat Felicia Douglass (vocalen, percussie, keyboards), Maiha Friedman (vocalen, gitaar, keyboards) en Kristin Slipp (vocalen, keyboards), nieuwkomers bij de band sinds 2018, aan het bandgeluid toevoegen.

De uit Brooklyn afkomstige band die ooit als soloproject rondom songschrijver Dave Longstreth begon is al 9 albums net zo intrigerend als onvoorspelbaar. Moeilijk op een muzikale stijl vast te pinnen en net als je denkt dat ze dan iets toegankelijks maken zijn daar altijd weer vreemde en onverwachte wendingen in hun songs en op hun albums. Dat maakt ze natuurlijk juist ook zo fijn.

Met de vijf losse EP’s wilden ze wederom nieuwe muzikale koersen varen, al liggen die deze keer meer in de relaxtere hoek. De eerste EP Windows Open is akoestisch en sfeervol. De vier songs ademen een rijke folksfeer uit die Maiha Friedman al zingend met graagte oppikt. De akoestische gitaar is de pure begeleiding die de songs als gegoten past.

De tweede EP, Flight Tower gedoopt, heeft Felicia Douglass in de zingende hoofdrol waar Slipp en Friedman de prominente extra vocalen verzorgen. Inner World en Lose Your Love zijn gelijk al prachtsongs en met het avontuurlijke tegelijk ijzersterke Self Design en Empty Vessel duiken we dan vol en wel heel erg lekker de elektronica in.

The Super João EP is Longstreth’s warmbloedige ode aan de Braziliaanse bossa nova legende João Gilberto. De songs zijn dan wel geen bossa maar het gitaarspel dat Longstreth hier laat horen en zijn mooie zang daaroverheen, creëren wel degelijk dat broeierige dat de fameuze Braziliaanse muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig zo karakteriseerde. Holy Mackarel, I Get Carried Away en You Create Yourself zijn wonderbaarlijk mooie songs, vol liefde voor de grote meester Gilberto, die vorig jaar overleed.

De Earth Crises EP, met zangeres Kristin Slipp in de hoofdrol, bewandelt nieuwe muzikale paden die een basis blijken te hebben in de arrangementen van het album Rise Above (2008) die nooit gebruikt werden. Deze vormen nu de basis van vier nieuwe songs die juist omdat ze als losse arrangementen, alleen voorzien van wat elektronica, optimaal intrigeren. Songs als Bird’s Eye en Now I Know zijn zowel spannend als overweldigend mooi.

De afsluitende vijfde EP in de serie is Ring Road en is vooral de nieuwe band in vol ornaat. Met de teruggekeerde drummer Mike Daniel Johnson heeft zich met de drie vrouwen naast Longstreth een wel heel interessante nieuwe band geformeerd. De vier prachttracks van de Ring Road EP, waar Searching Spirit het hoogtepunt genoemd mag worden, verdienen een groots albumvervolg.

5EPs is een zeer geslaagde samenvatting van een belangwekkend jaar in de muzikale ontwikkeling van Dirty Projectors. De nieuwe bandopzet met 3 extra stemmen, met ieder een mooie eigen klankkleur, is een meer dan geweldige aanvulling op het bandgeluid.

Kant A:

 1. On The Breeze
 2. Overlord
 3. Search For Life
 4. Guarding The Baby

Kant B:

 1. Inner World
 2. Lose Your Love
 3. Self Design
 4. Empty Vessel
 5. Holy Mackerel
 6. I Get Carried Away

Kant A:

 1. You Create Yourself
 2. Moon, If Ever
 3. Eyes On The Road
 4. There I Said It
 5. Bird’s Eye
 6. Now I Know

Kant B:

 1. Por Qué No
 2. Searching Spirit
 3. No Studying
 4. My Possession