×

Recensie

Alternative

19 juli 2023

DINA

medisyn

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

medisyn DINA Alternative 4 DINA – medisyn Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe vind je bezinning als mens? Een universele vraag die, nog even los van de manier waarop je met het onderwerp omgaat, meerdere invalshoeken kent. Voor Dina Popma is het een vraag die misschien zelf al bezinning in zich draagt. In de essentie sta je dan immers al stil bij juist dat onderwerp. De manier waarop ze dat deed was al heel bijzonder. Niet alleen ging ze nadenken over het onderwerp, ze ging schrijven, in de taal die dichtbij haar staat, het Fries. Een taal die je ook als niet-Fries kunt voelen in beleving, in ervaring van emotie. Moet je het Fries per se daarvoor spreken? Als je je openstelt voor de emotie die overgebracht wordt, kun je al een heel eind komen en, misschien is het dan ook wel al een stap op weg naar bezinning. Goed, het kan je helpen begrijpen wat Dina heel precies bedoelt als je het Fries helemaal begrijpt, maar de emotie al overgebracht in de liedjes en teksten kun je ook zonder dat proberen aan te voelen. Het zal voor Friestaligen meer binnen komen nog, juist vanwege de verbinding met hun gevoel, met hun beleving.

Het schrijven van liedjes was niet het enige dat ze deed. Ze schreef ook gedichten, teksten voor spoken-word uitvoering. En, ook wel een mooie invalshoek, Dina sprak met twee herboristen, met een arts en met een schrijver met als onderwerp het hier en nu, hoe mensen nu in het leven staan en dus ook over bezinning. Als je daarbij de vormgeving van het album neemt, heb je al iets heel bijzonders in handen. En dan heb je nog geen minuut, nog geen seconde beluisterd. En dan ook nog de vorm van de presentatie die DINA koos, in 10 kleine kerken verspreid over heel Friesland. Ultieme plaatsen voor bezinning. En ook, opgenomen in het oude Thomaskerkje in Katlijk. Al net zo bijzonder.

Zie hoe DINA het album onder de aandacht brengt. Je kunt het beluisteren als de individuele werken, gewoon als cd, of je kunt de uitgebreide versie met boek aan je collectie toevoegen. Voor de beleving van de bezinning is juist die versie wel het meest volledig, maar ook zonder de teksten en dus in de versie met enkel de muziek, gedichten en spoken-word vind je de betekenis van wat DINA met het album wil overbrengen. Of liever, wat ze je aanbiedt om tot je te nemen. Aan jou om er voor jezelf duiding aan te geven. En ook dan nog. Geen letter nog over wat er is te beluisteren. Ik vraag me ook af of dat voor dit album wel het meest wezenlijke is. Het is een album dat juist heel nadrukkelijk aansluit op de thematiek waar DINA zich op richtte. En hoe mooi ook is de gedachte dat juist haar vorige albums, zoals het vorig jaar uitgebrachte fijne Heart, in het Engels verschenen en ze hier voor het eerst een volledig album in het Fries maakt? Juist ook bij dit onderwerp.

Het voelt een beetje als de essentie van het maken van een fietstocht, omwille van het genieten van het fietsen en als de bestemming er niet toe doet. Hoe dan? Als de gedachte is dat het juist de fietstocht is die je maakt én niet je bestemming, dan maakt je route de fietstocht. Elke bocht kan dan iets nieuws, een nieuwe beleving in zich dragen waar je je over kunt verwonderen, waar je van kunt genieten. Misschien een wat vreemde associatie bij het beluisteren van een album, maar dat is misschien wel de kracht van medisyn: geef je er aan over en laat wat je ervaart tot je komen. Zie deze recensie dan ook vooral niet als routekaart. Niet een overzicht van vertrek in A, via B naar C en dan door naar D. Rinne, Rjochting, Falle, Koese & Krûpe, Stilte, allemaal even mooi. En dan is er meer. Ga het vooral beluisteren. Ervaar de verstilling, de betovering en geniet.

Wat ik meegeef is dat DINA 11 heel afwisselende werken en werkjes met ons deelt, waarin haar stem en haar gitaar centrale rollen hebben maar waarin tegelijkertijd veel meer gebeurt. Natuurlijk is er natuur verwerkt in het album, natuurlijk is er beleving, diep geworteld in het album, natuurlijk is er ruimte voor stilte en verstilling. En, misschien net zo natuurlijk, het is mooi. Heerlijk genietend van Dina’s stem en van de werken en werkjes die ze met ons deelt. Fijn, klein, mooi. Nergens bombast, nergens groots, nergens meeslepend. Als bezinning voor jou van betekenis is en muziek tijd mag nemen om een plek in te nemen, dan is dit album een mooie bron van verwondering. Misschien is het niet voor iedereen weggelegd om te genieten van wat DINA met ons deelt, maar als je je er voor open stelt, is het misschien veel meer iets voor jou dan je van tevoren verwacht had. Een mooi, verstillend en tot nadenken aanzettend album.

 

 

  1. Rinne
 2. Rjochting'
 3. Falle
 4. Koese & Krûpe
 5. Stilte
 6. Stoarje
 7. Frou
 8. Dûnsje
 9. Skourre & Kapot
 10. Medisyn
 11. Sjonge