×

Recensie

Electronic

24 april 2021

Dijf Sanders

Lichen EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Unday Records

Lichen EP Dijf Sanders Electronic 4 Dijf Sanders – Lichen EP Written in Music https://writteninmusic.com

Een overschot aan songmateriaal, het zal je maar gegeven zijn. Waar menig muzikant ploetert om binnen twee jaar een album vol goede nieuwe tracks bij elkaar te pennen had electronic-held Dijf Sanders na zijn laatste albums Java (2017) en Puja (2020), toch ook al niet matig gevuld, nog gewoon handenvol goede tracks over.

De Lichen EP bevat zes van die ‘overgebleven’ tracks die door hem, uit de opslag in de cloud getrokken, tot nieuw en fris werden bewerkt in sound en sfeer. Tracks die hij voor dansvoorstellingen schreef en die hoewel vanuit elektronische instrumenten getrokken warm, vol leven en emoties klinken. Daarnaast een mooie coherentie herbergen.

Het zijn zes fraaie composities waarmee Sanders de Lichen EP ons bedient. Zoals immer doorspekt van Oosterse invloeden trekt Sanders op de EP weer fascinerende elektronische muzikale landschappen op.

Gelijk met EP-opener Stroking The Furnace, een track die bepaald niet misstaan zou hebben op het meesterlijke album Java, vindt hij weer zo’n verfijnde vorm in het samenbrengen van Oosterse klanken met warmbloedige elektronica. Een bijzondere een erg mooie track gelijk weer. Spring In Autumn sluit daar qua Oosterse origine sterk op aan in mooi ingetogen opgetrokken klanken.

Het lekker spokende The Undergrowth klinkt daarna dan weer als zo’n donkere tocht door de nacht. Ingetogen tegelijk ruimtelijk van karakter maar met fijne drums en ritmes opgezet. Met het door het prominente pianowerk en in klassieke structuren opgezette Brothers Theme blijven we nog even in ingetogen sferen hangen.

Het poëtisch getitelde Swans On Drums is het absolute hoogtepunt van de EP. In twee stukken geknipt, met een steviger eerste deel en fijn sfeervol tweede gedeelte. Heerlijke klapperende drums starten de track met dragende synths en oneindig klinkende soundscapes, om dan haaks in het midden te worden afgebroken en met vervreemdend klinkende synths zonder ritmes door te trekken. IJzersterk gedaan.

Dynasty Of Sparrows is dan weer een volledig Oosters klinkende aangelegenheid waar de traditionele klanken met heel weinig extra een haast meditatieve sfeer creëren. Het is het stijlvolle einde van een EP die, zoals alles van Dijf Sanders, doet verlangen naar nog meer. De Lichen EP is een wel heel fraai ‘tussendoortje van overgebleven tracks’.

Kant A:

  1. Stroking The Surface
  2. Spring In Autumn
  3. The Undergrowth

Kant B:

  1. Brothers Theme
  2. Swans On Drums
  3. Dynasty Of Sparrows