×

Recensie

Jazz

29 november 2017

Dijf Sanders

Java

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: W.E.R.F.

Java Dijf Sanders Jazz 4 Dijf Sanders – Java Written in Music https://writteninmusic.com

De langverwachte opvolger van Moonlit Planetarium is daar. Java, de nieuwe plaat van Dijf Sanders is een heerlijke mix van experimentele (on)wereldse exotica, jazz en elektronica.

De Gentse componist, muzikant en instrumentenbouwer Dijf Sanders trok voor dit al te bijzondere project naar Indonesië, meer bepaald naar het eiland Java. Op uitnodiging van het Europalia Arts Festival genoot hij en kleine twee weken volop van het eiland, de inwoners, lokale tradities én de traditionele Indonesische muziek. Een onderdompeling die Sanders klaarblijkelijk danig inspireerde.

Zo maakte hij samen met etnograaf Palmer Keen talloze field recordings die mee de basis vormen van het nieuwe album. Eenmaal terug in België gearriveerd zocht hij de leden van Black Flower (Nathan Daems, Filip Vandebril, Simon Segers) op, zelf ook verantwoordelijk voor muzikaal geestverruimend spul.

Java bevat negen nummers waarop je zowel bijzondere instrumenten kan horen, al valt vooral op dat Sanders er op een erg hedendaagse manier mee omspringt. Zodoende krijgen we een mix van traditie (o.a. inheemse volkinstrumenten uit Java als de kacapi, kendang, angklung of de gamelan) en moderniteit (samples, beats).

Daarmee is al afdoende geïllustreerd dat de Gentse muzikant beschouwd kan worden als een buitenbeentje. Hij versmelt als een moderne klankentapper probleemloos jazz met elektronica, psychedelica en een toefje rock, maar creëert vooral een eigen, magische droomwereld waarin geluiden vooral fantasie en mysterie opwekken. Neem bijvoorbeeld single Jaipong die voorafgaand aan de release de wereld werd ingestuurd. Die geeft zowel de toon als de bijzonder sfeer van het album goed weer.

Wie op zoek is naar een gesjeesde muzikale trip van jewelste, doet met ‘Java’ zeker een goede zaak. Samen met de Black Flower leden vormt Sanders, die vooral een gevoel van nederigheid overhoudt aan zijn ervaring met Indonesië, een machtige alliantie. Samen maken zij van Java een werkelijk heerlijk dol en te gek plaatje vol ambachtelijk knip- en plakwerk. Deels een collage van allerhande klanken, maar tezelfdertijd ook een verderzetting van eerder werk. Het was niet de intentie om een zo authentiek klinkend Indonesisch album te maken, dan wel een hybride mengeling die zich niet zo gemakkelijk laat definiëren.

Kortom : negen Indonesische elektropoptracks die een uiterst bedwelmende en soms transcedentale kracht in zich hebben. Hypnotiserende muziek die vooral live, met behulp van Nathan Daems op sax en Arabische fluit, goed tot uiting kan komen. Al hebben we ons ook laten vertellen dat er met de vinyleditie danig gescratcht kan worden.  1. Akim
  2. Kaster
  3. Calunpung
  4. Bandung
  5. Susukan
  6. Jaipong
  7. Banyumas
  8. Cibeusi
  9. Teguh