×

DIIV

Deceiver

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Captured Tracks

Deceiver DIIV Alternative 4.5 DIIV – Deceiver Written in Music https://writteninmusic.com

Wij zijn dol op het uit Brooklyn afkomstige DIIV. Hun tweede album Is the Is Are (een fijne vinyl dubbelaar) die drie jaar terug uitkwam en een ware gitaartriomftocht en groeiplaat bleek, bleef maar op de draaitafel liggen. Met Deceiver komen ze genadeloos terug.

Gitaarbands zoals DIIV bestaan er nog maar heel weinig. Een band gezegend met een zowel robuust als rauw gitaargeluid dat soms flink in de gruis doorschiet dan weer verontrustend stilvalt en juist daardoor genadeloos het hart binnenkomt. Niet vreemd omdat de band voor hun derde album Sonny Diperri, de man die eerder bij My Bloody Valentine en Nine Inch Nails achter de mixtafel schoof, in de armen nam.

Deceiver klinkt daardoor nog strakker en opwindender dan hun eerste twee albums (debuut Oshin verscheen in 2012). Zanger/gitarist en architect van de sound van DIIV Zachary Cole Smith was deze keer niet de enige die songs aanleverde maar de hele band schreef aan de muziek mee. In gitarist Andrew Bailey, bassist (voorheen keyboardspeler en gitarist) Colin Caufield en drummer Ben Newman heeft Cole, nadat de wat erg vreemd online communicerende bassist Devin Ruben Perez de band uitgeschopt werd, nu de ideale band om zich heen.

Deceiver mag tevens gezien worden als een persoonlijk statement van Smith die vorig jaar nog voor een langere periode werd opgenomen vanwege een vergaande heroïneverslaving. Die periode was een onderbreking van het pad na het succes van hun tweede album had ingezet en de tour die daar op volgde en zelfs een periode kende van het spelen van vele covers van hun favoriete muzikanten. Na de tumultueuze rehab periode van Smith werd het tijd om in Los Angeles in alle rust met hun derde album te beginnen. De nieuwe songs schreven zich daarna als vanzelf waarna de band, als voorprogramma van Deafhaven, ook weer het podium op dook.

De nieuwe songs kregen live zo mooi de tijd om te groeien voordat Diperri de studio in kwam om ze op te nemen. Hij was het die de songs onder handen nam, de sound vervolmaakte en de sfeer in de songs op het album meer divers en rijker maakte. De band klinkt op hun nieuwe album robuuster tegelijk donkerder als op de voorgangers. Het past ze uitstekend vooral ook omdat de zang van Smith mooi dromerig in de mix blijft hangen.

Meer dan genoeg geweldige songs op Deceiver. Van de overrompelende albumopener Horsehead en het majestueuze Like Before You Were Born klinkt de band meer shoegaze dan ze ooit waren. Maar dan wel shoegaze anno 2019. Ook het van dwarse gitaren doortrokken Skin Game komt hard binnen. Songs zoals je hoopt dat gitaarbands maken maar het vrijwel nooit doen. Ook het bloedmooie Between Tides, Taker en het geweldige For The Guilty klampen zich gelijk aan je vast, wedijveren om je favoriete song te worden.

En hoe geweldig sluit het album met het vierluik songs The Spark, Lorelei, Blankenship en de heerlijk lang uitgesponnen en krachtige Acheron af. Zo opwindend en intrigerend dat je ademloos achterblijft.

Tekstueel is het Cole die alle ellende van zich af schrijft. De schuld die hij voelt omdat hij het publiek, door zijn verslaving, voor de gek heeft gehouden, zo vindt hij. Teksten als ‘Sunken ceiling and a sideways grin, we lived to use and we used to live’, ‘They gave us wings to fly, but then they took away the sky’(Skin Game) en ‘Apologize to all I see, for everything I used to be’ (Between Tides) zijn zo openhartig als een muzikant maar kan zijn. Gecombineerd met die fascinerende gitaarklanken worden de songs er alleen maar meer intrigerend op.

Deceiver is een overdonderende plaat die keihard binnenkomt. De progressie die DIIV op hun derde album laat horen is absoluut overweldigend. Ik kan me niet voorstellen dat er dit jaar een betere en meer overtuigende gitaarplaat uitkomt.  1. Horsehead
  2. Like Before You Were Born
  3. Skin Game
  4. Between Tides
  5. Taker
  6. For The Guilty
  7. The Spark
  8. Lorelei
  9. Blankenship
  10. Acheron