×

Recensie

Rock

27 juli 2022

Dig Deeper

Easy Were The Days (Before I Met You)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Vinter Records

Easy Were The Days (Before I Met You) Dig Deeper Rock 3.5 Dig Deeper – Easy Were The Days (Before I Met You) Written in Music https://writteninmusic.com

Een fijne band blijft het Noorse Dig Deeper. Met hun vierde album Easy Were The Days (Before I Met You) duiken ze weer wat dieper in de sound die in de jaren zestig en zeventig vanuit Los Angelos de wereld veroverde en de indierock zoals deze in de jaren tachtig en negentig zegevierde.

Vijf jaar namen ze de tijd om met de opvolger van goed ontvangen In Central European Time te komen en het is hun beste album tot nu toe geworden. De sound is lekker dik, de songs pakkend en rockend. Daarnaast heeft de vijfkoppige band in zanger Einar Kaupang een opvallende frontman die praat/zingt en flink wat aandacht naar zich toetrekt met opvallende teksten.

De oorsprong daarvan ligt in de kroeg die hij in 2018 met vrienden startte (de Albatross in Oslo) en die hem over de jaren met alle gasten die daar kwamen, veel verhalen en later ook teksten opleverde. De teksten van de songs op Easy Were The Days (Before I Met You) verhalen over een denkbeeldig naamloos koppel, dat hij over een periode van 20 jaar volgt. Geschreven vanuit hem en haar.

De songs hebben een tijdloze rockinslag, zitten vol sterke, melodische gitaarlagen, met sterke en krachtige solo’s en een fijne overrompelende kkracht. De straffe ritmesectie en het ijzersterke gitaarkoppel leggen een fijn dikke sound neer die opvallend genoeg ademt om atmosfeer te scheppen. De ruimte die Kaupang nodig heeft zijn teksten te vertellen.

Genoeg aanraadtracks hier met albumopener Cool Water, de titeltrack, het fraai opgebouwde Remember The Sound en het lekker slepende, aan de Paisley underground herinnerende, The Albatross Basement Deluxe Lounge Bar, het lekker slepende Doesn’t Make A Difference, Paper Trail, Stop Lights en de album afsluitende ballade That Wasn’t Saying Goodbye, zeker ook door de bijdragen van zangeres Louien, als uitschieters.

Al weet ik wel zeker dat alle songs op het album live nog beter uit de verf zullen komen. Vooral omdat op het gehele album de gitaristen hun aandacht opeisen met lekker dikke en rafelige solo’s en dat live alleen maar beter kan uitpakken. Dus de band snel maar eens naar Nederland halen.

Kant A:

  1. Cool Wind Feat. Soft Ride
  2. Summer Sun (Way Too Bright)
  3. Easy Were The Days (Before I Met You)
  4. I Remember The Sound
  5. The Albatross Basement Deluxe Lounge Bar

Kant B:

  1. Doesn't Make A Difference
  2. Paper Trail
  3. Stop Lights
  4. Easy Times
  5. That Wasn't Saying Goodbye Feat. Louien