×

Recensie

Electronic

01 augustus 2017

Dieter Moebius

Kram

Uitgebracht door: Bureau B

Kram Dieter Moebius Electronic 3.5 Dieter Moebius – Kram Written in Music https://writteninmusic.com

Spulletjes, maar dan niet in de negatieve zin van ‘zooi’; zo kun je Kram, de titel van deze postume heruitgegeven plaat van Dieter Moebius (1944 – 2015) misschien wel het best vertalen. Schetsen zijn het; flarden ook die rond dwarrelden door het hoofd van de grootmeester van de krautrock. Door- en inkijkjes bovendien in de klankgedachten van een man die één is met zijn instrumenten en zijn idioom.

Kram is een album dat een speels gevoel projecteert. Dartel bewerkt Moebius in het openingsnummer synthesizer-melodie richting een mengvorm van bijvoorbeeld Vangelis en Coil. Tegelijk groots en meeslepend, maar toch ook knutselend, collageachtig geknipt en geplakt en een beetje sinister. De hele plaat houdt die stemming vast: ergens zit in alle tracks een joyeus gevoel van open- en directheid en dat wordt nog eens onderstreept door een voortdurend contrast met een industriële, ietwat duistere touch.

Moebius nam Kram thuis op met minimale mobiele studio-middelen. Thuis betekend zowel in Berlijn als op Mallorca. Huiselijke kneuterigheid is de tien nummers echter vreemd. Hij tekent met bravourelijnen die voluit gericht zijn op kamerbreedbeeld en stellaire vergezichten. Draaikolken aan gierende synths rollen door het stereobeeld, als lasers snijden ARP-achtige tonen door de mist en als substraat hoor je motorik-bubbels. Als kwikzilver laat de meesterhand van Moebius zich niet voor een gat vangen. Tel daarbij op dat de componist vast wel eens een grinnikje onderdrukt zal hebben – bijvoorbeeld in de acid-knipoog richting het Haagse collectief Unit Möbius – en je hebt aan Kram veel meer dan een propvolle vliering. Je hoort hier een synthesizerpionier bewijzen dat als je het spul echt in de vingers en vezels hebt, musiceren voor het nu en de toekomst, voor de woonkamer en de ruimte, alleen maar veel en veel leuker wordt.  1. Start
  2. Kommt
  3. Womit
  4. Dauert
  5. Steigert
  6. Lauert
  7. Rennt
  8. Rast
  9. Schwitzt
  10. Markt