×

Recensie

Klassiek

25 november 2012

: Nature Classics For

Die Moldau

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: EMI classics

Die Moldau Klassiek 4 Die Moldau: Nature Classics For Kids Written in Music https://writteninmusic.com

Insp!ration is een nieuwe serie voor beginnelingen en liefhebbers van klassieke muziek. De zeer sympathiek geprijste CD’s bevatten speciaal geselecteerde werken uit de omvangrijke catalogus van zowel EMI Classics als Virgin Classics. De nieuwe uitgaven richten zich voornamelijk op kinderen en bestaat momenteel uit vier CD’s: Karnaval Der Tiere, Tanz Der Zuckerfee (Dance Classics), Magic Classics en Die Moldau (Nature Classics). Componisten als Smetana, Grieg, Vivaldi, Beethoven en Debussy hebben compositie’s geschreven, waarbij ze zich op wat voor manier dan ook door de natuur hebben laten inspireren en deze staan op de CD getiteld Die Moldau.

Over de kwaliteit van de opnames en de uitvoeringen hoeven we ons niet ongerust te maken, want met artiesten als Victoria de los Angeles, John Ogdon, Jean-Bernard Pommier, orkesten als de Berliner Philharmoniker en dirigenten als Yehudi Menuhin, Klaus Tennstedt, Maris Janssons en Ricardo Muti zitten we gebeiteld. De werken op deze CD zijn klassieke evergreens, ook op dat gebied kunnen we gerust zijn. Waar het om draait is dat deze CD werken bevat die specifiek voor de jonge luisteraars zijn geselecteerd: For Kids!

Als je je kinderen met klassieke muziek in contact brengt, kun je het risico lopen dat ze zich er uiteindelijk vanaf gaan keren. Dit risico loop je met vrijwel elke muzieksoort, dus daar maak ik me niet zo druk om. Ik bied mijn kinderen veel soorten muziek aan en leer ze voornamelijk dat ze zelf kunnen bepalen wat ze wel of niet leuk vinden. Zo ook met deze CD. Lukas: “Het is heel erg klassiek.” Wat op zich een zeer positieve reactie is, want het is niet negatief. Dat klinkt misschien raar, maar Lukas is niet zo scheutig met complimentjes. Lara: “Alle liedjes waren leuk, je verveelt je niet.” Zelfs na meerdere luisterbeurten blijven mijn kinderen enthousiast en luisteren ze met veel plezier naar de muziek op Die Moldau.

Dit is natuurlijk geen garantie voor succes. Iedere ouder zal zelf het experiment aan moeten gaan bij het in contact brengen van zijn kinderen met klassieke muziek. Het is een reis in het ongewisse, maar als we het niet doen lopen ze wellicht iets prachtigs mis. En dat zou zonde zijn. Niet geschoten is altijd mis en met een beetje geluk zoeken die van mij over een decennium zelf hun concerten uit in het programma van het Concertgebouw of Muziektheater. Als ouder kun je alleen maar van ze houden en dagdromen over een toekomst waarin ze op muzikaal gebied zelf hun keuzes kunnen maken. Die Moldau is voor dit doel zeker aan te raden!

Tracklisting Die Moldau:
1. Grieg: Peer Gynt Suite Nr. 1 op.46 – Morgenstimmung
2. Chopin: Prelude op. 28 Nr. 5 “Regentropfen”
3 – 5. Vivaldi: Die vier Jahreszeiten “Der Winter”
6. Smetana: Die Moldau
7. Beethoven: Sinfonie Nr. 6 op. 68 “Pastorale” – Erster Teil
8 – 10. Canteloube: Chants d’Auvergne
11. Grainger: Country Gardens
12. Grainger: Shepherd’s Hey
13. Debussy: Jardins Sous La Pluie
14. Vaughan Williams: Fantasia on “Greensleeves”
15. Wagner: Waldweben