×

Recensie

Electronic

04 november 2016

Die Antwoord

Mount Ninji And Da Nice Time Kid

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Zef Records

Mount Ninji And Da Nice Time Kid Die Antwoord Electronic 3.5 Die Antwoord – Mount Ninji And Da Nice Time Kid Written in Music https://writteninmusic.com

Met Mount Ninji And Da Nice Time Kid bracht het Zuid-Afrikaanse Die Antwoord onlangs zijn vierde album uit. Net als op de voorgaande platen barst ook dit album weer van de energie en bombastische muziek, al zijn er tussendoor ook wat rustigere nummers te horen. Toch blijft de regel bij Die Antwoord opnieuw hetzelfde: je houdt ervan of je vindt het helemaal niets.

Vooropgesteld, voor de mensen die wel liefhebber zijn van Die Antwoord zitten er een flink aantal smaakmakers tussen. Eerder deze zomer brachten Ninja en Yolandi Visser, het zingende duo van de band, al Banana Brain uit. Een typisch nummer voor Die Antwoord: energieke beats, het gaat zelfs richting de hardstyle, gecombineerd met hiphop. Het is zoals we de band kennen van hun vorige albums. Denk bijvoorbeeld aan I Fink You Freeky, Fatty Boom Boom of Baby’s On Fire. Stuk voor stuk nummers waarmee het, het publiek tijdens optredens flink aan het springen en dansen weet te zetten. Zo ook afgelopen zomer op Lowlands overigens, toen Die Antwoord al rond 16.00 uur moest optreden. Ondanks het ‘vroege’ optreden was de Alpha (het hoofdpodium van het festival) helemaal vol en ging het compleet los.

Op de vraag met welke nummers van het nieuwe album Die Antwoord in de toekomst het publiek kan laten opzwepen is het antwoord als volgt: We Have Candy, Daddy, Gucci Coochie en I Don’t Care. Stuk voor stuk nummers die typerend zijn voor de Zuid-Afrikaanse groep. Het grootste verschil met hun voorgaande hits is misschien dat er meer gebruik gemaakt wordt van hardstylebeats, terwijl dit in het verleden meer weg had van technobeats. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat het publiek straks tijdens concerten en festivals nog wat extra vaak kan gaan springen.

Zoals gezegd kent het nieuwe album ook enkele rustigere nummers. Hiervan werd Fat Faded Fuck Face in de zomer al uitgebracht, maar ook Alien, Street Lights en Darkling behoren tot deze ietwat rustigere kant van Die Antwoord. Het laat een hele andere kant van de formatie zien, die uiteindelijk gewoon prima hiphop lijkt te kunnen maken. Toch blijft het allemaal satirisch en maakt het bijvoorbeeld in het nummer Jonah Hill de grond gelijk met de gelijknamige acteur. De Amerikaan schijnt een keer een kwetsende opmerking gemaakt te hebben over homo’s en dus wordt hij even aangepakt door Die Antwoord. Verder staan er nog meer een aantal zeer korte nummers op (met hele slechte titels als Wings On My Penis en U Like Boobies?), die best achterwege hadden kunnen blijven.

Toegegeven, muzikaal is Die Antwoord natuurlijk qua kwaliteit niet uitmuntend. Wel is de groep ongelooflijk origineel en doet het precies waar het zelf zin in heeft. Ze willen anders zijn dan de rest (zo zei Ninja ooit eens dat zangeressen als Lady Gaga en Kate Perry ‘fake’ zijn) en dat lukt Die Antwoord opnieuw. Het is geen muziek die je thuis opzet om even rustig bij komen, maar wanneer de band weer eens naar Nederland komt voor een optreden staat één ding vast: de voetjes zullen opnieuw van de vloer gaan. 1. We Have Candy
 2. Daddy
 3. Banana Brain
 4. Shit Just Got Real
 5. Gucci Coochie
 6. Wings On My Penis
 7. U Like Boobies?
 8. Rats Rule
 9. Jonah Hill
 10. Stoopid Rich
 11. Fat Faded Fuck Face
 12. Peanutbutter + Jelly
 13. Alien
 14. Street Light
 15. Darkling
 16. I Don't Care