×

Recensie

Jazz

04 december 2020

Dezron Douglas & Brandee Younger

Force Majeure

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

Force Majeure Dezron Douglas & Brandee Younger Jazz 4 Dezron Douglas & Brandee Younger – Force Majeure Written in Music https://writteninmusic.com

Een bijzonder vervolg op het coronavirus dat 2020 volledig in beslag nam, is het album Force Majeure, een samenwerking tussen contrabassist Dezron Douglas en harpiste Brandee Younger. Het betreft een samenwerking die online startte onder de titel Force Majeure: Brunch in the Crib with Brandee & Dezron in de lente en nu via het coole International Anthem een albumrelease krijgt.

Force Majeure is vooral een project van liefde geworden waarop Younger en Douglas veel van hun favoriete songs een jazzy harp- en contrabasbehandeling geven. Zonder naar de titels te kijken is het sowieso een fijne ontdekplaat maar het spel van de twee rasmuzikanten maakt het nog beter.

Force Majeure telt 11 van de bewerkingen die Douglas en Younger tussen maart en juni opnamen in hun appartement in Harlem, New York, en gaat van The Carpenters (Sing) via Kate Bush (This Woman’s Work) en Gloria Gaynor (Never Can Say Goodbye) naar John Coltrane (Wise One). En van Alice Coltrane (Gospel Trane) via Pharoah Sanders (The Creator Has A Master Plan) naar The Stylistics (You Make Me Feel Brand New).

Juist omdat de basis zo puur is en je Younger en Douglas voor of na een song gespeeld te hebben iets hoort zeggen, krijgen de tracks op Force Majeure veel warmte en iets ongecompliceerds mee. Daarnaast is de keuze in songs zowel spannend als fijn onvoorspelbaar en het spel van Douglas en Younger steeds weer prachtig.

Force Majeure is zo’n album dat, hoewel het een lockdown album is, ook alles wat met dit misbare jaar samenhangt doet vergeten. Je even wegvoert van de malaise die dit jaar gold. De warmte van het spel en de intieme omgeving van de thuisopnamen vloeit moeiteloos via de groeven van de plaat je hart binnen.

Kant A:

 1. Coffee (intro)
 2. Gospel Trane
 3. Equinox
 4. The Creator Has A Master Plan 03:16
 5. Sing
 6. You Make Me Feel Brand New
 7. We’ll Be Right Black
 8. Never Can Say Goodbye

Kant B:

 1. This Woman’s Work
 2. Nothing Stupid
 3. Inshallah
 4. Wise One
 5. Force Majeure
 6. Toilet Paper Romance
 7. Flatten The Curve (outro)