×

Recensie

Rock

19 februari 2016

DeWolff

Live & Outta Sight

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Electrosaurus Records

Live & Outta Sight Dewolff Rock 4.5 DeWolff – Live & Outta Sight Written in Music https://writteninmusic.com

Onlangs bracht DeWolff’s haar nieuwe studioalbum Roux-Ga-Roux uit, een plaat waarover wij bij Written In Music en ook tal van andere muziekmedia erg enthousiast waren. De band geeft de komende weken een rits optredens in Nederland om de nieuwe nummers over de bühne te brengen. Wij adviseren je om die tournee niet te missen. Dat DeWolff een band is die je live moet gaan zien wordt nog eens onderstreept door het album Live & Outta Sight. We hebben deze live dubbelaar destijds wel aangekondigd, maar om een of andere curieuze reden nooit gerecenseerd. Daar brengen we graag verandering in.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Live & Outta Sight is een fantastische liveplaat. Het ademt de sfeer van roemruchte liveplaten uit de jaren zeventig zoals At Fillmore East (The Allman Brothers Band), Crossroads 2 (Eric Clapton), Made in Japan (Deep Purple) en Rock Of Ages (The Band). Een vergelijking met dergelijke klassiekers is natuurlijk gevaarlijk; het zijn immers albums die dik veertig jaar later nog steeds de tand des tijds glansrijk doorstaan. De kenmerken die die albums of beter gezegd die bands, zo bijzonder maakte heeft DeWolff ook. DeWolff is puur, ongekunsteld, begeesterd, onbehouwen, getalenteerd en schuwt nooit een jamsessie. Het fonkelende gitaarwerk, ronkende orgel en de stuwende drums leveren een intrigerend rockamalgaam op dat direct vanaf de eerste luisterbeurt indruk maakt. Het gemis van een bassist laat zich nauwelijks gelden, slechts af en toe bekruipt je het gevoel dat een baslijntje nog meer groove zou toevoegen.

De band maakte eind 2014 opnamen in Amsterdam, Dordrecht en Zoetermeer en koos de beste uitvoeringen voor deze liveplaat. Acht van de dertien nummers komen van het Grand Southern Electric, destijds het nieuwste album van de band. Hoewel de nummerkeuze enerzijds te begrijpen is , is het anderzijds jammer dat nummers als Yellow Rat Magic Blues en Silver Lovemachine ontbreken. Dat is echter gezever in de marge want er staan genoeg hoogtepunten op deze plaat. Wat te denken van de lange uitvoering van The Pistol waarop alle muzikanten op magistrale wijze etaleren wat ze in huis hebben. Een ander hoogtepunt is de lange uitvoering van (Ain’t Nothing Wrong with) a Little Bit of Lovin waarin de band nog een stukje van The Allman Brothers Band’s In Memory Of Elizabeth Reed heeft verwerkt. Iedereen die nog steeds geniet van bovengenoemde live klassiekers moeten deze plaat direct in huis halen. Luisterplezier gegarandeerd.

DeWolff is zonder twijfel een van de beste rockbands die ons land heeft voortgebracht. Het is jammer dat de muziekmarkt zo is veranderd want veertig jaar geleden zou deze band tot een mega-act zijn uitgegroeid. Dat zal de heren worst wezen, ze spelen graag en vaak. Ga ze dus zien in een zaal bij jou in de buurt.  1. Stand up Tall
  2. It's About Time
  3. Restless Man
  4. The Pistol
  5. Don't You Go up the Sky