×

Recensie

Pop

01 december 2010

Devotionals

Devotionals

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Alive Records

Devotionals Devotionals Pop 4.5 Devotionals – Devotionals Written in Music https://writteninmusic.com

Wellicht gaat niet bij iedereen onmiddellijk een belletje rinkelen als de naam Tyson Vogel valt. Toch is hij geen onbekende. Hij is drummer van het uit San Francisco afkomstige duo Two Gallants. Op zijn solo debuutalbum onder de naam Devotionals laat hij het drummen achterwege en toont hij zich ook nog eens een begenadigd akoestische gitarist.

Devotionals is over het algemeen een instrumentaal album waarop Tyson bijgestaan wordt door viool, cello (Lewis Patzner van Bright Eyes) en vibrafoon. Het album opent met een zucht, alsof Tyson wil zeggen dat het een zware bevalling gaat worden. Dat is het niet, maar we kunnen hier zeken niet spreken van een vrolijk, opgewekt plaatje. Devotionals is een intense beleving, droevig gestemd, maar wonderbaarlijk schoon. Het tokkelende akoestisch gitaarspel van Tyson is raak bij iedere aanslag die hij doet en de strijkers snijden diep door je heen. Alle nummers lopen naadloos in elkaar over en zijn niet echt te onderscheiden van elkaar.

Devotionals is ook meer een soort soundscape dan een verzameling op zichzelf staande liedjes. Denk aan een soundtrack en in dit geval van een film die niet bestaat. Een stemmig meesterwerk.  1. Toil and Joy