×

Recensie

Roots

22 september 2016

Devon Allman

Ride Or Die

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Ruf Records

Ride Or Die Devon Allman Roots 3.5 Devon Allman – Ride Or Die Written in Music https://writteninmusic.com

De blonde gitarist maakte furore met  de Royal Southern Brotherhood, een superieur verbond waarin  Cyril Neville en gitarist Mike Zito naast Allman  figureerden, Devon was eveneens actief in de roadband van zijn beroemde  vader, Gregg Allman. Met zijn solowerk eist hij ondertussen zijn plaats op in de wereld van de Southernrock. De alom geprezen voorganger Ragged & Dirty was op een  Chicago Blues leest geschoeid.

Ride Or Die toont een opvallend verruimd muzikale insteek. Van zijn vader erfde Devon een krachtige expressieve soulvolle strot maar hij blijft in eerste plaats gitarist en met niet zelden gespierde escapades maar klinkt nergens zoals de bloedeloze, obligate bluesrock waarmee we maar al te vaak geconfronteerd worden. In zowat de helft van de  nummers zorgt hij voor de basstructuur.

Say Your Prayers trapt meteen de deur in, op een stevige drumbeat en meedogenloos harde riffs in combinatie wah wah gitaar wordt een pessimistische sfeer opgeroepen die wordt doorgetrokken in de titeltrack Galaxies, “when galaxies collide will you ride or diewordt ons toegesnauwd, de op latinpercussie geënte verzengende gitaarverrichtingen en ontspoorde, gezwollen hammondgrooves van Kevin Mckendree beuken er genadeloos op los.

Devon componeerde de meeste songs, al dan niet samen met de andere gitarist Tyler Stokes en Devon’s vertrouwde kompaan Tom Hambridge aan de drumkit. Hambridge zorgde samen met de frontman voor de productie en levert ook Shattered Times aan. Die broeierige  swampfunk met krachtige gitaaruithalen en dito zang is een van de hoogtepunten samen met het door orgel en de sax van Ron Holloway voort gestuwde Find Ourselfs dat naar de karakteristieke Muscle Shoals sound neigt.

Die sax duikt opnieuw op en krijgt opvallend veel ruimte voor een jazzy solo in het meer ingetogen Vancouver. Het door piano gedomineerde Hold Me is relaxte melodieuze gospelsoul. Een van de vele aangename verassingen van deze dynamische langspeler die tussen bluesy southernrock en soul pendelt. 1. Say Your Prayers
 2. Find Ourselves
 3. Galaxies
 4. Lost
 5. Shattered Times
 6. Watch What You Say
 7. Vancouver
 8. Pleasure & Pain
 9. Hold Me
 10. Live From The Heart
 11. Butterfly Girl
 12. A Night Like This