×

Recensie

01 september 2013

DevilDriver

Winter Kills

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Napalm Records

Winter Kills Devildriver Metal 3 DevilDriver – Winter Kills Written in Music https://writteninmusic.com

Inmiddels is DevilDriver alweer aan het 6e album toegekomen. Wie B Fafara nog steeds als de poser zag die hij in zijn nu metal gezelschap Coal Chamber was, moet toch toegeven dat de beste man dat imago met het ultra brute DevilDriver wel van zich afgeschud heeft.

Winter Kills biedt de luisteraar meer van hetzelfde. Maar dan wel weer een stuk verder geperfectioneerd. DevilDriver is een all American beukmetal band waar agressie de belangrijkste drijfveer is, gevolgd door een groovende ritmesectie En dat is op deze cd niet anders. En ondanks dat Fafara in een zeer positieve periode is aanbeland in zijn leven, heeft hij voldoende inspiratie kunnen vinden om 11 nummers lang met een sloophamer om zich heen te maaien.

Vanaf de blaf harde opener Oath Of The Abyss is het een niet aflatende stortval van riffs, breaks, knappe arrangementen en vooral een zeer aanwezige Fafara. Instrumentaal staan er vele momenten van bewondering op deze plaat. Zo zit er in Haunting Refrain een magistraal mooi opgebouwde solo. En ook The Appetite zit vol opvallend mooi snarenwerk. De naam Californian groove metal wordt eer aan gedaan met nummers als Desperate Times, en Carings Overkill. Opvallendste nummer van het album is de cover van Awolnation’s Sail. Maar de band komt ermee weg.

Devildriver is een loeistrakke metalformatie en dat bewijzen ze op en top met Winter Kills. De beperkte zangkwaliteiten van Fafara zijn eigenlijk het enige struikelblok. Door zijn inbreng wordt een album luisteren ook heel vermoeiend. Alles doet hij in de 6e versnelling, zelfs in de rustige passages staat hij te brullen alsof hij een kind moet baren. Hij kan 1 trucje en dat herhaalt hij in ieder nummer. Dat maakt DevilDriver niet de topband die het had kunnen zijn… 1. Oath Of The Abyss
 2. Ruthless
 3. Desperate Times
 4. Winter Kills
 5. The Appetite
 6. Gutted
 7. Curses And Epitaphs
 8. Caring's Overkill
 9. Haunting Refrain
 10. Tripping Over Tombstones
 11. Sail
 12. Shudder
 13. Back Down To The Grave