×

Recensie

Alternative

13 juni 2012

dEUS

Following Sea

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: PIAS

Following Sea dEUS Alternative 4 dEUS – Following Sea Written in Music https://writteninmusic.com

Dat dEUS momenteel in absolute bloedvorm is bewees het vorig jaar verschenen meesterstuk Keep You Close, wat ons aangaat een van de mooiste albums van vorig jaar. Following Sea is het logische vervolg op dit album.

Zoals gitarist Mauro Paulowski reeds eerder in een interview met WiM aangaf waren er veel songs over van de opnamen van Keep You Close. Flarden van songs vaak die over de afgelopen 4 jaar geschreven werden en die tot uitwerken noopten. Following Sea is een album, dat aangekondigd als een soort van verzameling van ideeën die overbleven van Keep You Close toch een mooie coherente inslag kent.

Bij de geweldige albumopener Quatre Mains, voor het eerst door Barman in het Frans gezongen, sluipen mooie invloeden van grootmeester Serge Gainsbourg binnen. Het is een droomopener. Het daarop aansluitende Sirens sluit dan weer perfect aan op de sfeer die Keep You Close zo onweerstaanbaar maakte. Hidden Wounds groovet en gruist en Tom Barman praat en zingt over een opvallende synthpartij, met een fijn opbouwende climax tot gevolg. Met deze 3 openingssongs wordt al snel duidelijk dat we bepaald niet met zomaar een tussendoortje, maar met een volwaardig en spannend nieuw dEUS album te maken hebben.

Girls Keep Drinking drijft wederom op een heerlijk tegendraadse beat en het daarop volgende Nothings, met een heerlijk repeterend gitaarloopje, werkt bijna hypnotiserend. The Soft Fall zou in een ideale wereld elk uur op de radio voorbij komen. Wat een prachttrack! Zo’n song die op een grijze dag de zon doet doorkomen. Het mooie Crazy About You zou dan zomaar de tweede single kunnen worden. Al net zo’n zonnige track, met een aan The Cure gelieerde intelligente muzikale vrolijkheid. De groove, met Braziliaanse en electro elementen, van The Give Up Gene is daarna al net zo aanstekelijk. Een song die weer een fijne andere kant van dEUS laat horen. Fire Up The Google Beat Algorithm heeft dat overweldigende en ondoordringbare wat dEUS zo intrigerend en al jarenlang de allerbeste band van de Benelux maakt. Het is een volle en drukke track vol haaks gitaarwerk die met een pratende Barman alleen maar spannender wordt. One Thing About Waves, een song die alleen al qua albumtitel perfect aansluit, is het fijne slotakkoord van het album. Een fijne mysterieuze song met veel drive en emotie.

Following Sea is een fijn en verrassend nieuw dEUS album en een welkome aanvulling op hun toch al zeer indrukwekkende oeuvre.  1. Quatre Mains
  2. Sirens
  3. Hidden Wounds
  4. Girls Keep Drinking
  5. Nothings
  6. The Soft Fall
  7. Crazy About You
  8. The Give Up Gene
  9. Fire Up The Google Beast Algorithm
  10. One Thing About Waves