×

Recensie

Rock

20 december 2020

Derek And The Dominos

Layla and other assorted love songs (50th Anniversary Edition)

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Polydor

Layla and other assorted love songs (50th Anniversary Edition) Derek and the Dominos Rock 4 Derek And The Dominos – Layla and other assorted love songs (50th Anniversary Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Halverwege de jaren zestig dook in Islington, op de muren van het metrostation in Londen de leuze ‘Clapton is God’ op, een blijk van waardering van een fan van de destijds nog in John Mayall’’s Bluesbreakers actieve gitarist. Passages bij The Yardbirds en Cream leiden naar de status van gitaargod een rol waarin Eric Clapton zich behoorlijk ongemakkelijk bij voelde. Hij wilde muziek maken, zonder al die opgefokte toestanden.

Na de ontbinding van Cream gaat hij met oude vriend Steve Winwood aan de slag bij Blind Faith. Het onvermijdelijke etiket supergroup en onuitgesproken meningsverschillen nekken de formatie. Tijdens de Amerikaanse tournee ontmoet hij Delaney en Boney Bramlett, de ongedwongen southernsoul zuigt hem naar het muzikale collectief van het echtpaar en er volgt eenuitgebreide tour met het echtpaar en  ‘friends’. In dat muzikantenclubje zit bassist Carl Radle, Jim Gordon en toetsenman Bobby Withlock die na financiële eisen uit de groep gezet worden.

Het trio, dat samen met Bramlett, Leon Russell en andere Mad Dogs and Englishmen al op de sessies van Claptons solodebuut figureerde verkast naar Engeland om samen met de gitarist te musiceren in volstrekte anonimiteit, ze leggen de fundamenten van George Harrison’s All Things Must Pass. De pauzes doodt Clapton met cocaïne en heroïne en hij begint met Pattie Boyd, Harrisons vrouw op te trekken. Harrison schenkt studiotijd aan The Dominos die versterkt met gitarist Dave Mason onder hoede van producer Phil Spector enkele nummers opnemen De twijfel slaat toe, de gerenommeerde soulproducer Tom Dowd brengt Clapton in contact met Duane Allman. De gezamenlijke interesse voor blues schept en band en resulteert in beklemmende uitvoeringen van Nobody Knows You When You Down And Out en Have You Ever Loved A Woman.

De samen met Bobby Whitlock gecomponeerde songs zijn verscheurende duetten I Looked Away, het slepende Bell Bottom Blues, de fijne interpretatie van het Hendrix epos Little Wing, het blijven memorabele te koesteren momenten waarbij de intense interactie tussen de gitaarmeesters het verschil maakt. Het hemelse spel van Slowhand en ijle priemende slides van Allman ondersteunen de wanhopige schreeuw om aandacht en liefde in Layla blijkt geínspireerd door een Perzisch liefdesgedict en de aanvankelijke koele reactie van de ongenaakbare Boyd, eind jaren  werd ze alsnog de vrouw van Clapton. Het titelnummer dat drummer Jim Gordon als co-auteur vermeld groeide tot een absolute klassieker, een  uitgebreide, door piano aangestuurde hemelse coda vormt de dromerige onrknoping.

Na Thorn Tree in the Garden, een akoestische afsluiter van Withlock vind je op een tweede CD naast de destijds teruggetrokken single van de Spector sessie een tijdens de  Johnny Cash TV Show van 5 november 1970 geregistreerd concert van The Dominos met een gastoptreden van Cash en rockpionier Carl Perkins. Duane is ondertussen teruggekeerd naar de stal van The Allman Brothers. The Dominos  zetten nog sessies op voor een tweede album dat nooit wordt uitgebracht, Als je het handvol nummers dat je hier terugvindt even beluistert weet je meteen waarom. De oorspronkelijke langspeler behoort omgetwijfeld tot de betere blanke bluesplaten van de jaren zeventig. 1. I Looked Away
 2. Bell Bottom Blues
 3. Keep On Growing
 4. Nobody Loves You When You're Down and Out
 5. I Am Yours
 6. Anyday
 7. Key To The Highway
 8. Tell The Truth
 9. Why Does Love Got To Be So sad?
 10. Have You Ever Loved A Woman
 11. Little Wing
 12. Its Too Late
 13. Layla
 14. Thorn Tree In The Garden


 1. Mean Old World
 2. Roll It Over
 3. Tell The Truth
 4. It's Too Late
 5. Got To Get better In A Little While
 6. Matchbox
 7. Blues Power
 8. Snake Lake Blues
 9. Evil
 10. Mean Old Frisco
 11. One More Chance
 12. Got To Get Better In A Little While (jam)
 13. Got To Get Better in A Litle While