×

Recensie

Electronic

08 augustus 2017

Der Plan –

Unkapitulierbar

Uitgebracht door: Bureau B

Unkapitulierbar Der Plan Electronic 3 Der Plan – Unkapitulierbar Written in Music https://writteninmusic.com

Der Plan ist zurück! Na 25 jaar kwamen Moritz®, Kurt Dahlke aka Pyrolator en Frank Fenstermacher waren samen. Daaraan ging een feestje vooraf. De heren speelden voor het eerst sinds die lange tijd weer samen op om de 50e verjaardag van Andreas Dorau luister bij te zetten. En dat beviel, dus doken ze rap de studio in om even snel vijftien deunen op te nemen.

Laten we er geen doekjes om winden: deunen zijn het en deunen maken kunnen de drie, als vanouds. POP, met drie kapitalen inderdaad, maar dan wel van de soort waar Britten het woord ‘wonky’ voor hebben. Oftewel: met tig klappen van een avant-garde molen waardoor je van The Residents wordt gesleurd richting een nummer dat lijkt op een Kraftwerk-pastiche in de handen van Señor Coconut. Post-punky ook, met een volvette knipoog. Sea shanty? Check. Zonnige, mild-gekruide psychedelica? Ook, check. En natuurlijk: POP die van geen opgeven weet.

Puik motto voor de plaat: “Trag Sonne im Herzen und einen lustigen Hut.” Joeksig is een toepasselijk Nederlands woord. Bloedserieus in het helemaal niet zwaar overal aan tillen; een beetje zoals de zelf-depreciërende humor van de Schotten het leven met om de dag regen daar ook draaglijk houdt. Een synthetisch Dada-lunapark dus, met natuurlijk een bewerkte Delacroix op de cover. 1. Wie der Wind weht
 2. Lass die Katze stehn
 3. Man leidet herrlich
 4. Grundrecht
 5. Es heisst die Sonne
 6. Gesicht ohne Buch
 7. Stille hören
 8. Flohmarkt der Gefühle
 9. Der Herbst
 10. Körperlos im Cyberspace
 11. Zu Besuch bei N.Senada
 12. Der Rabe
 13. Come Fly With Me
 14. Was kostet der Austritt
 15. Die Hände des Astronauten