Recensie

23 september 2016

DePedro – El

El Pasajero

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Warner Music Spain

El Pasajero DePedro Alternative DePedro – El Pasajero Written in Music https://writteninmusic.com

De zomer is dan net voorbij, maar met het zonnige, zuiderse El Pasajero van DePedro kunnen we voorlopig wel even verder.

De Spaanse Jairo Zavala aka de spil van het trio DePedro, gaarde vooral bekendheid als gitarist bij bands als Vacazul en Calexico. Ook al geniet hij niet dezelfde naamsbekendheid als de enorm succsvolle bende uit Tucson, Arizona, wat zou het enorm zonde zijn om aan zijn nieuwe album El Pasajero (Spaans voor ‘de passagier’) voorbij te gaan of om het wat achteloos af te doen als een “zijprojectje van Calexico gitarist”.

Dit album is namelijk een zomerse, goed in het oor liggende bundeling van allerhande inspiraties die hij op muziek zette. Op basis van een handvol luistersessies duiken naast de woestijnsound van Calexico uiteraard spontaan referenties op als Manu Chao, Amparanoia en de latingetinte popvibes van Gabriel Rios. Naast pop- (het aanstekelijke ¿Hay Algo Ahí?, rock en latin/world is er bovendien ook ruimte voor passages waarin een zekere intimiteit gewaarborgd kan worden en waar het ambachtelijk songschrijverschap prominent aan bod komt, waarbij referenties als Lhasa De Sela, Iron & Wine of Neko Case inderdaad niet al te vergezocht zijn.

Daar waar hij zich op het vorige album La Increible Historia de un Hombre Bueno nog richtte op conflict als thema, hoor je Zavala, zoon van een Peruaanse vader en een moeder met Guinese roots, op dit nieuwe album El Pasajero (zijn vijfde inmiddels!) een veel positiever en hoopvoller geluid brengen.

Hij gaat samen met zijn muzikanten aan de slag met allerhande vluchtige indrukken die vergaard werden tijdens het vele globetrotten (met reizen doorheen Mexico, West-Afrika,.. . zie ook : de documentaire Casamanca), wat ook het motief is van de erg aanstekelijke single Déjalo Ir. Zo verwijst de albumtitel naar de rijk gevulde gedachtenwereld van een aandachtig observerende passagier die maar van hot naar her gaat en overal stukjes inspiratie bijeensprokkelt, om die nadien naar sfeervolle, atmosferische en – zeiden we het al? – zalig zomerse muziek te vertalen.

In zijn geheel maakt net dat van het in Tucson, Arizona opgenomen El Pasajero een album vol zwoele, mediterrane vibes dat je maar beter niet links kan laten liggen. Rustig in aanzet, maar even goed rijk in klank en dat mee dankzij heerlijk zomers gekruide blazerspartijen en de inzet van een subtiel, maar sfeervol strijkkwartet. En ook de Calexico boys (John Convertino en Joey Burns) hielpen maar al te graag een handje mee op dit uiterst toegankelijke, door folk en flamenco beïnvloede album met guest spots van Gaby Moreno, Naim Love, Orkesta Mendoza, Tom Hagerman (Devotchka) en Spaans rockicoon Enrique Bunbury. 1. Panamericana
 2. ¿Hay Algo Ahí?
 3. La Casa De Sal
 4. Df (feat. Bunbury)
 5. Déjalo Ir
 6. Antes De Que Anochezca
 7. Acuérdate
 8. Solo En El Sonido
 9. Gigantes (ft. Naim Amor)
 10. Ser Valiente
 11. Miedo