×

Recensie

Pop

05 mei 2019

Dennis Kolen –

Faithful Days

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Muddytrack

Faithful Days Dennis Kolen Pop 3.5 Dennis Kolen – Faithful Days (Vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

De uit  Rotterdam afkomstige muzikant Dennis Kolen figureert enkele jaren bij de rockformatie Wyatt en besluit dertien jaar geleden zich volledig op solowerk te focussen.  Vaders platenkast gevuld met Dylan en iconen uit de Westcoast pop vormt de basis voor zijn eigen werk, vanaf het debuut Jinx brengt Kolen zowat ieder jaar een nieuw werkstuk uit. Dat leverde tot dusver een handvol fraaie luisterplaten op zoals Dutch Boy, een persoonlijk werkstuk, geïnspireerd door breuk met zangeres Wies Peeters  Revolution of The Romantics wordt in een enkele dag opgenomen in  studio en op Foreign Affairs werkt hij samen met trompettist Eric Vloeimans. Daarnaast zijn er nog  interessante nevenprojecten zoals The Greater Good , een samenwerkingsverbond met Amerikaanse geestverwanten Shane Alexander en Eugene. Ruffolo.

Onder het pseudoniem Jimmy Low Rain neemt hij Low Fi op en drie jaargeleden is er nog een titelloze langspeler. Tijdens die periode ontmoet hij in Hamburg een meisje van een Duitse platenfirma. Het begin van een nieuwe relatie, gebeurtenissen die Kolen in songs verwerkt en in een eigenhandig ineen geknutselde demo opslaat. Een muzikaal dagboek  dat verder uitwerkt wordt met zijn band in de  Parkhaus Studios in Keulen. Bas Nuiver en drummer Maarten Hemmen zijn ook bij de productie betrokken en bij latere opnamesessies in  Nederland.

“Everyday is different” horen we in het bijzonder toegankelijk ritmisch deuntje dat evenals de albumtitel hoop en optimisme uitstraalt. Zo’n aanstekelijke nummers vinden we hier wel meer terug. Het jachtige Logic Behind Everything, Halloween en Wound So Tight pulseren op de hartslag van het stadsleven. Dat tempo wordt enigszins getemperd in Ice Skating, op pianotonen balancerende mijmeringen roepen herinneringen aan de bevroren Nederlandse landschappen. Melancholie loert om de hoek maar hoop en vertrouwen  overwinnen “nothings certain everything is unclear, but it’s a new years day and we’re still here”. Die positieve instelling overheerst eveneens in het prachtige, door de piano van Ferry Lagendijk ondersteunde ballade Next Year en My Past Lives dat dit met fraaie popsongs gevulde werkstuk afsluit.  1. Everyday Is Different
  2. Logic Behind Everything
  3. Ice Skating
  4. Halloween
  5. With Love
  6. Wound So Tight
  7. Next Year
  8. Make It Alone
  9. Forgive Each Other
  10. My Past Lives