×

Recensie

Alternative

08 juni 2022

deNeuve

.be

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Blowpipe

DENEUVE
.be deNeuve Alternative 4 deNeuve – .be Written in Music https://writteninmusic.com

André Bach & Mark Tegefoss zijn bepaald niet van gisteren. Begin jaren tachtig waren de heren actief in het Ultra-gebied. Toen nog onder de naam Tox Modell. Vervolgens ging men verder als Tecnoville en ging de muziek meer richting de gitaarwave. Tecnoville mocht met Cabaret Voltaire ooit een split-flexi van het blad Vinyl vullen. Als Det Wiehl was het duo in de jaren tachtig en negentig bezig met onder meer muziek voor dance performances.

In 2011 gingen Bach en Tegefoss verder als deNeuve. De drang naar iets minder abstracte muziek dreef de heren weer naar de studio. De gitaren bleven, maar filmmuziek en een cut-up aanpak deden zich nu sterker gelden. Het Ultra-verleden lag dan wel ver achter de groep, in de muziek bleven sporen ervan hoorbaar.

Het is niet zo verwonderlijk dat de groep onderdak vond bij het Haarlemse label Blowpipe van Wim Dekker (Minny Pops, Smalts). deNeuve past natuurlijk prima in de avontuurlijke en uitdagende artiestenstal van Blowpipe. Dit nieuwe album .be volgt op een handvol eerdere langspelers en ep’s die het label uitbracht. Releases die je lekker rechtop in je stoel doen zitten.

Tien tracks met tien prikkelende titelpagina’s vormen de cd met boek van .be. ‘Banging on a tin drum’, horen we op Scoop. ‘Hypnotized…’. Een lekker staand, pompend ritme met knetterende en ratelende cymbalen en priemende radioblieps. Het zal niet de eerste keer zijn dat oude house/techno-invloeden zich doen gelden, al brouwt deNeuve er altijd iets eigens van. The Sofa Shuffle is wat unheimische techno-pop. Elegant maar met een onderstroom. Een chilly chill out.

Ramshackle is een bevreemdende acid-/Ultra-cocktail: ‘What am I doing in the driveway?’. For the Young Men is een dikke mix van acid/electronic body music/industrial die verrassend licht op de maag valt, ondanks het vette geluid en het repetitieve karakter. Coast Starlight is ook weer zo’n smakelijk brok zwaardere, stampende elektronica. Stemsamples en priemende effecten duiken geregeld op in de mix.

deNeuve klinkt op het eerste gehoor vrij extreem met hun compromisloze greep uit 40, 45 jaar elektronische muziek maar de groep weet het toch ook op een dwarse manier amusant te houden. Met een beetje incasseringsvermogen en een open geest kun je veel luisterplezier beleven aan .be. Op Casual Plum klinkt deNeuve dreigend en psychedelisch. Pakkende en soms warme housegrooves houden de onbestemde sferen in bedwang en een mooie, spannende, dansbare mix is het resultaat. Het geluid doet hierdoor soms denken aan Psychic TV en Cabaret Voltaire begin jaren negentig.

Op de laatste drie tracks moet de zwaardere elektronica wat meer ruimte laten voor lichtvoetigere klanken, al betekent dat niet dat de rust neerdaalt; cut-ups en hectiek domineren hier. Ontregelende vocalen dringen op de voorgrond. Dromerig, koortsig en soms onheilspellend. Het afsluitende Dressed Up voert terug naar de dagen van Tecnoville. De eerste incarnatie van die track dateert al van 1983. Ja, de heren van deNeuve gaan zoals gezegd al even mee. En na het beluisteren van .be hoop je dat ze vooral nog jaren doorgaan.  1. Scoop
  2. Double North
  3. Ramshackle
  4. The Sofa Shuffle
  5. Coast Starlight
  6. Casual Plum
  7. For the Young Men
  8. In the Box
  9. Messe
  10. Dressed up