×

Recensie

Alternative

02 december 2021

Delwood

Delwood

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Honest House

Delwood - Delwood
Delwood Delwood Alternative 4 Delwood – Delwood Written in Music https://writteninmusic.com

Het eerste album van het Belgische kwartet Delwood valt vooral op door het feit dat er twee basgitaren rondspoken, vaak in samenspraak met viool en trompet. De plaat, die tijdens het paasweekend van 2021 werd opgenomen, is niet voor één gat te vangen. Avant-garde, postrock, mathrock en jazz; het zijn allemaal associaties die opgeld doen bij het beluisteren van dit titelloze debuut. Daar komen namen bij als Mogwai, Dead Man Ray, dEUS, Tortoise, Slint, This Heat en For Carnation. Dit zijn echter maar vluchtige herinneringen. Delwood laat zich, zoals gezegd, niet zomaar even vastpinnen. Samples van conversaties, indringende, vaak unheimische (fluister)zang en eigenzinnige ritmes vanachter de drumkit versterken de ongrijpbare, eigenzinnige en dwingende Delwood sferen alleen maar verder.

Echolocation is kenmerkend voor de indringende, filmische muziek van Delwood: kracht en herhaling zijn net zo belangrijk als atmosfeer en confrontatie. Het resultaat is spannend. Op de licht-industriële golven van At Large is er meer ruimte voor vocalen (praatzang, samples) maar Delwood blijft toch ongrijpbaar en afstandelijk. Ook boeiend en intrigerend, laat dat gezegd zijn. Drukker wordt het in Ultimate, een duwend en trekkend stuk dat alle kanten opgaat maar nergens ondoordringbaar wordt. Op gepaste tijden temporiseert de band of gooit wat extra ingrediënten op het palet.

The Sequence Of Facts is verontrustend en zit vol spanning. Hoe de band hier met elektronica, noise/effecten en monotonie spanning opbouwt en weer laat vieren – zonder echt los te laten – is bijzonder creatief. Samples van demagogen, vergelijkbaar met wat Front 242 en Cabaret Voltaire vroeger deden, maken van The Sounds Of Victory een ontregelende droom. Lighthouses opent harmonieuzer, maar schijn bedriegt want deze postrockende afsluiter kronkelt en schuurt ook aardig, voordat er dromerige, vredige sferen binnentreden: ‘Let’s drive to the seaside…’. Toch kun je er na al het voorgaande niet helemaal zeker van zijn wat het doel is van deze rit. Een volgende stap na het horen van Delwood is in ieder geval het album nog eens af te spelen. En nog eens… Want de band weet zeker te raken.  1. Hearts As Clocks
  2. At Large
  3. Echolocation
  4. Ultimate
  5. A House Is A Corridor
  6. The Sequence Of Facts
  7. Parallax
  8. Estáticos
  9. The Sound Of Victory
  10. Lighthouses