×

Recensie

Roots

15 november 2018

Delvon Lamarr Organ Trio – Close But No

Close But No Cigar

Geschreven door: Ronald Hermans

Uitgebracht door: Colemine Records

Close But No Cigar Delvon Lamarr Delvon Lamarr Organ Trio Roots 5 Delvon Lamarr Organ Trio – Close But No Cigar Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een willekeurige zoektocht op YouTube al niet kan teweegbrengen. Close But No Cigar is het debuutalbum van de Delvon Lamarr Organ Trio. Deze band uit Seattle, Washington werd geboren uit de zoektocht van Amy Novo, de vrouw van Delvon Lamarr. Zij bracht de drie artiesten bij elkaar en is ondertussen uitgegroeid tot manager van de groep.

Na het album voor de achtste keer beluisterd te hebben, is het moeilijk om dit niet als steengoed te omschrijven… dit zingt gewoon! Close But No Cigar is upbeat muziek van het genre dat je stiekem opzet bij familiefeesten om de swing erin te houden. Een vergelijking met Booker T & The MGs is hier wel op zijn plaats (het tweede nummer heet zelfs Little Booker T), maar dan wel als structuur waar de groep op verder bouwt. De nummers volgen elkaar in sneltempo op, zonder dat daar grote verschillen te merken zijn. Opmerkelijk is het aangename en volle geluid dat ze onder hun drieën kunnen produceren. Ze brengen een mengeling van Soul, Funk en Blues en dat alles in een goed geoliede en strakke setting.

Hoewel DLO3 er nogal haveloos bijloopt, is hun uiterlijk maar een façade voor hun echte sterkte. Ze zijn een band in zijn puurste vorm en dat bewijzen ze zowel Live als op plaat. De groep is geen power trio zoals dat gebruikelijk is in de rock wereld. Ze liggen ergens in het midden, waar ze meer hun eigen ding doen dan trends te volgen. We kunnen dit alleen maar toejuichen en hopen dat er nog velen deze lijn gaan volgen in de toekomst.

Het gitaarwerk van Jimmy James is spot on. Zijn ritmespel is soul en blues based terwijl zijn solo’s eerder doen denken aan Jimi Hendrix en Takeshi Terauchi. Moeiteloos schakelt hij over van een solide ritmegeluid naar een goed frontgeluid als het moment daar is. James is een veelzijdige gitarist die behoorlijk wat onder zijn motorkap heeft zitten. Organist Lamarr slaagt erin om zijn orgel perfect te doseren. Dat doseren is trouwens een eigenschap die iedereen in de band heeft, er wordt samengespeeld en niet getracht zich te profileren. Lamar kent zijn weg goed rond zijn Hammond, Korla Pandit zou glimlachen mocht hij het nog kunnen horen. Drummer en eeuwige zonnetje in huis is David McGraw. McGraw is eveneens bandleider van The True Loves, waar iedereen uit DLO3 bij momenten in speelt. Op Close But No Cigar is overduidelijk een bas te horen, maar zowel de hoes als de website geven dat geheim niet prijs.

De Delvon Lamarr Organ Trio ‎hebben nog nooit een voet in de lage landen gezet, maar dat neemt niet weg dat ze hier geen fans hebben. Het is lang geleden dat er nog zulk een fris geluid voorbij kwam waaien en de appreciatie factor voor deze plaat ligt dan ook hoog. Er is geen enkel nummer dat tegenvalt en dat is vrij uitzonderlijk. Ritme, gevoel en emotie zijn kernbegrippen en worden hoog in het vaandel gedragen. DLO3 profileert zich in interviews graag als een jazzgroep, maar dat is misschien een iets te ruime interpretatie. Close But No Cigar is opgenomen in Stereo en met AHB (Automatic Head Bobbing) functie. Een aanrader voor de draaitafel.  1. Concussion
  2. Little Booker T
  3. Ain't It Funky Now
  4. Close But No Cigar
  5. Memphis
  6. Al Greenery
  7. Can I Change My Mind
  8. Between The Mayo and The Mustard
  9. Raymond Brings The Greens
  10. Walk On By