×

Recensie

Alternative

29 september 2018

Delgres

Mo Jodi

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Jazz Village

Mo Jodi Delgres Alternative 3.5 Delgres – Mo Jodi Written in Music https://writteninmusic.com

Met debuut Mo Jodi zet urban blues act Delgres de zaken op scherp. Letterlijk vertaald uit het Creools betekent Mo Jodi zoiets als ‘er helemaal voor willen gaan, er zelfs hier en nu voor willen sterven’. Om maar te zeggen: dit trio is bloedernstig als het op muziek maken aankomt. De groepsnaam hebben ze dan weer ontleend aan een voormalige officier uit het Napoleontisch regime die de slavernij bevocht.

Bijzonder is de sound van Delgres, met bandleider Pascal Danaë die eerder al samenwerkte met onder meer Peter Gabriel, Morcheeba en Youssou N’ Dour. De Delgres sound werd sterk door het toeval beïnvloed. Zo kocht Danaë zich een oude dobrogitaar, waarmee hij zo goed als alle tracks op dit debuut schreef. Hij ging terug in het Creools zingen in plaats van in het Engels en zocht naar groepsleden om de vaak erg ruwe composities verder te verfijnen. Die vond hij bij drummer Baptiste Brondy en sousafoonspeler Rafgee. Samen brengt Delgres een uniek geluid voort dat een beetje overal wat haalt: de basis is blues, zowel de oudere variant (het manische van Howlin’ Wolf) als modernere (Black Keys). Wie goed luistert, ontdekt echter dat de composities op dit debuut ook enorm beïnvloed zijn door andere muziekstijlen en genres, zoals bijvoorbeeld ook rock, pop, dance, folk, afrobeat,.. .

De rode draad van Mo Jodi is vurig protest. Verzet tegen alles dat verkeerd gaat. Zo is het album bedoeld als een pleister op de talloze wondes van het leven op deze planeet. Racisme, sexisme, homofobie, moderne varianten van slavernij en uitbuiting (microjobs).. alles wat sociaal verzet oproept, verzamelt Danaë om die vervolgens te verwerken in straffe, met een Afrocaribbeans soulsausje overgoten songs die niet zelden in het verlengde liggen van bands als Black Keys of White Stripes.

Rauw en edgy. Zo kunnen we de meeste songs op Mo Jodi beschrijven. Hoor hoe kwiek opener Respecté Nou door de boxen schalt. Een nummer dat je helemaal in de wereld van Delgres werpt. Niet echt vernieuwend qua geluid, al is de manier waarop Danae talloze klassieke invloeden (o.a. royale dosissen Led Zep) verwerkt om er een eigen ding uit te puren best origineel. Dat geldt zeker ook voor de titeltrack Mo Jodi waar je de volledige overgave van de muzikanten duidelijk kan horen.

Delgres is uiterst strijdvaardig en dat komt in de songs die ze op hun debuut verzamelen goed tot uiting. Knap dat ze ter variatie ook korte fragmenten als de spoken word The Promise opnemen. Tijdens Mr Président hoor je bijvoorbeeld een stevige aanklacht tegen alle machthebbers ter wereld, alle Trumps en Macrons. Misschien wel de meest uitgesproken track waar je ook die Afrikaanse bluesinvloeden (o.a. Ali Farka Touré) kan terugvinden.

In harde tijden steun je op elkaar. Dat is de boodschap die de band hier wil doorgeven. Dat vind je onder meer terug met het tedere Séré mwen pli fo (Hold me tighter) en de opzwepende single Can’t Let You Go. Elders gaat het om verleiding (Ti Mamzel – Ma Demoiselle) en andere verlokkingen in het leven on the road (Vivre Sur La Route).

Prima debuut van Delgres. Veel variatie, aanstekelijke en vaak catchy songs zoals Anki die een heerlijk allegaartje zijn van blues, soul en zoveel meer. De band gaat uitgebreid op tournee en stelt het album live aan u voor in de AB op 11 december. 1. Respecté Nou
 2. Mo Jodi
 3. The Promise
 4. Mr Président
 5. Vivre Sur La Route
 6. Séré Mwen Pli Fo
 7. Can’t Let You Go
 8. Ti Mamzel
 9. Anko
 10. Ramené Mwen
 11. Chak Jou Bon Dié Fè
 12. Pardoné Mwen