×

Recensie

Rock

01 februari 2013

del-Toros

The Hottest Places In Hell Are Reserved For Those Who In Times Of Great Moral Crisis Maintain Their Neutrality

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Undertow Recordings

The Hottest Places In Hell Are Reserved For Those Who In Times Of Great Moral Crisis Maintain Their Neutrality del-Toros Rock 3.5 del-Toros – The Hottest Places In Hell Are Reserved For Those Who In Times Of Great Moral Crisis Maintain Their Neutrality Written in Music https://writteninmusic.com

Del-Toros (Spaans voor ‘De Stieren’) heeft haar eerste echte langspeler uit en wat klinkt het lekker – vanaf luisterbeurt één is het headbangen en smullen van de rock ’n roll die The Hottest Places In Hell Are Reserved For Those Who In Times Of Great Moral Crisis Maintain Their Neutrality te bieden heeft. Een hele mond vol die titel. Voor wie denkt: “Huh? Del-Toros?” Del-Toros is een driekoppige rockband uit Noord-Holland die in 2010 een EP uitbracht en tussendoor diverse single’s (waaronder een split single met The Phantom Four & The Arguido in 2011). Er mag meteen gezegd worden: dit album klinkt een stuk ‘schoner’. De songs klinken voller en minder droog dan op de debuut-EP. Dat doet de muziek alleen maar goed.

Het album met een titel die te lang is om weer te herhalen bevat weer heerlijke garagepunkrock met nog steeds wat snufjes surfrock en dat grotendeels live opgenomen. Alle liedjes klinken meteen erg vertrouwd. Sommigen zelfs zo, dat ze aan classic rock songs doen denken. Zo doen de riffs in Hide This (For Me) en Let Me Fall erg aan Rock And Roll van Led Zeppelin denken en klinkt de gitaar in de instrumentale song 12 Mountains als Woman From Tokyo van Deep Purple.

Goede nummers zijn het trouwens wel, met interessante wendingen en tempowisselingen. De laatste twee minuten van Hide This (For Me) veranderd het razende rockmonster ineens in een bijna lieve popsong. Mouche Volante begint met een romantisch Spaans gitaartje waarna er weer losgebarsten wordt. Er is ook ruimte gemaakt voor hoorspelachtige toestanden: aan het begin van het spannende Last Wave hoor je kerkklokken, voetstappen en troebele stemmen.

Een beste song is er niet echt aan te wijzen: iedere song is lekker rauw, de baslijnen zijn verslavend, de gitaren gemeen en nergens wordt het voorspelbaar (ondanks de vertrouwdheid). Het album is als een ongepolijste interpretatie van oude rockmuziek. Op nummers als Mexican Death Squad en No Love Lost klinkt de zanger een beetje als Johnny Rotten van Sex Pistols. Ook geen slechte zaak. Al met al een lekker album met gelukkig nog genoeg rauwheid. Live kan het alleen maar mooier worden.

Livedata

 • Vrijdag 1 februari: Victorie, Alkmaar (album releaseparty)
 • Zaterdag 23 februari: De Schalmei (Lassie ToverRock), Hurdegaryp
 • Zaterdag 9 maart: De Kroeg, Geldrop
 • Zaterdag 18 mei: Het Bolwerk, Sneek
 • Woensdag 24 april: Bitterzoet, Amsterdam (No Milk Today festival)
 • Zondag 24 augustus: Beaverfest, Tavigny – Houffalize (BE)


 1. Mexican Death Squad
 2. Hide This (For Me)
 3. Mouche Volante
 4. 2 Feet On The Ground
 5. The Thing
 6. Bad News
 7. Let Me Fall
 8. Last Wave
 9. Down The Surface
 10. 12 Mountains
 11. No Love Lost