×

Recensie

Rock

10 september 2018

Del-Toros

Ten Stories High

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: downatthenightclubrecords

Ten Stories High Del-Toros Rock 3.5 Del-Toros – Ten Stories High Written in Music https://writteninmusic.com

Ten Stories High is het vierde album van de Alkmaarse band del-Toros waarop het onstuimige trio laat horen dat men bulkt van de energie. Ze kwalificeren hun muziek als surfrock, een etiket waarin we ons wel kunnen vinden want ook op dit album is het weer fijn meedeinen op de ritmische golven en kun je weldadig je ledematen spoelen in de branding.

Dat de heren niet vies zijn van een beetje distorsie op het gitaargeluid blijkt al meteen op het openingsnummer en ook op End Of The World gaat de spreekwoordelijke knop flink naar rechts. De eerste golf die de luisteraar echt overrompelt is Octowave dat een stuwende groove bevat en er heerlijk op los swingt. Del-Toros maakt veelvuldig gebruik van samples uit oude films op een manier zoals White Zombie dat ook deed. Het creëert een fijn cultsfeertje dat het hele album aanhoudt.

Halloween Theme stampt lekker door en laat horen dat de band geregeld naar metal luistert. Anders dan de titel doet vermoeden heeft het nummer niets te maken met het thema uit de gelijknamige film van John Carpenter. In de navolgende nummers 2174 en Gingercord zorgt o.a. een saxofoon voor de broodnodige variatie en horen we toch wel wat invloeden van de godfather van de surfrock Dick Dale. Verder zijn het toch vooral psychedelica en stoner rock die de band hebben beïnvloed. Veruit het grootste deel van dit album (90%) is instrumentaal waardoor vergelijkingen met bands als Karma To Burn vaak op de loer liggen. De muziek van del-Toros brengt je daarentegen in een opgewekte stemming en is wat luchtiger van toon. In Social Killings horen we aan het begin een sample over een seriemoordenaar, blijkbaar heeft men toch wel wat met dat thema…

Pas in het achtste nummer, King Of The Rockettool, horen we een stem en wel die van Peter Te Bos van Claw Boys Claw. Aanvankelijk zingt hij eigenlijk niet, maar draagt een tekst voor op een manier zoals Tom Waits dat zou doen. Pas later in het nummer gaat hij korte stukjes zingen in een nummer dat we als pure psychedelica kunnen bestempelen. Loose Lips ademt weer de sfeer van een winderig dagje aan het strand. Op het slotnummer Theme For Great Cities horen we een melodie die niet zou misstaan op een Rush album uit de jaren negentig.

Ten Stories High is een onderhoudend album dat liefhebbers van surfrock en instrumentale rockmuziek waarschijnlijk wel zal behagen. Fans van bands vol positieve energie zoals Smash Mouth en Sugar Ray zouden dit trio eens een kans kunnen geven. Geheel conform hun eigenwijze, retro-aanpak verschijnt het album alleen op vinyl.  1. Don't Wipe
  2. Octowave
  3. End Of The World
  4. Halloween Theme
  5. 2174 (feat. Bertus Borgers)
  6. Gingercord
  7. SoCal
  8. King Of The Rockettool (feat. Peter te Bos, Claw Boys Claw)
  9. Loose Lips
  10. Theme For Great Cities