×

Recensie

Soul / Hiphop

01 februari 2016

Defunkt

Mastervolt

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: ZIP Records

Mastervolt Defunkt Soul / Hiphop 3.5 Defunkt – Mastervolt Written in Music https://writteninmusic.com

Terwijl zijn ouder broer Lester met de Art Ensemble Of Chicago koos voor geïmproviseerde jazz, zocht de 12 jongere Joseph voor de funk toen hij in de 80’s Defunkt oprichtte. Defunkt zat in het centrum van de baanbrekende New Yorkse no wave scene. Met een combinatie van rauwe, harde en ongepolijste funk, jazz en post-punk had Defunkt een uniek geluid ontwikkeld. Het titelloze debuutalbum en de opvolger Thermonuclear Sweat klinken na 35 jaar regelmatige draaibeurten nog steeds onversleten en up-to-date.

En alhoewel Bowie c.s. hun kunsten vertoonden als voorprogramma van onder ander James Brown, Talking Heads, Prince, The Clash en Maceo Parker en Bowie zichzelf speelde in de legendarische cultfilm Downtown 81, heeft die grote doorbraak van Defunkt nooit écht plaatsgevonden. Terwijl dat niet lag aan de muzikale capaciteiten van Bowie en iedereen die sinds de oprichting lid was van het collectief. Ondanks dat is Bowie stug blijven doorgaan met het maken van muziek en verscheen onlangs redelijk onverwacht Mastervolt, een heus nieuw Defunkt album.

Wat het eerste aan Mastervolt opvalt is dat de factor tijd geen invloed heeft gehad op Defunkt. Mastervolt had net zo goed 20 jaar geleden uit kunnen komen. Zonder daarbij gedateerd of hipster vintage te willen klinken. Funk lijkt blijkbaar alles ongeschonden te overleven en kan nog steeds op eigen kracht vooruit, zonder toevoeging van allerlei modernistische invloeden van buitenaf.

Defunkt is daar het actuele bewijs van: vlijmscherpe hooks en brute grooves, die met een krachtige blazersectie en strakke vocalen een klein uur zorgen voor allerlei funky vuurwerk. 13 compacte tracks die met een maximale speelduur van vijf minuten niet overbelast worden door er te veel in te willen proppen. Want met een bezetting van 13 man bestaat al snel het gevaar dat de boel onnodig dichtgemetseld wordt en iedereen elkaar voor de voeten loopt. Bowie heeft wat dat betreft zijn club goed onder controle en slaat Defunkt toe waar er toegeslagen moet worden.

Mastervolt is een uitstekende Defunkt update en bewijst Joseph Bowie dat hij nog steeds voldoende funk in zijn donder heeft. En alhoewel Defunkt en Thermonuclear Sweat nog steeds onovertroffen albums zijn, heeft het Defunkt van Mastervolt minstens even veel energie om op albumlengte de splinters uit de vloer te funken.

Tracklist Mastervolt

 1. Bring Out the Jams (0:54)
 2. I Funk Therefore I Am (4:48)
 3. Africa Now (4:51)
 4. Man with the Strange Look (4:33)
 5. They Know This but You Know That (4:55)
 6. Living in the Frontline (4:23)
 7. Petroleum Song (4:58)
 8. Circus Royale (4:38)
 9. Itchin’ (4:19)
 10. Voodoo Basics (5:05)
 11. We Got to Win (3:58)
 12. What Does Your Heart Say (4:59)
 13. Rocket 2015 (4:03)


 1. Bring Out The Jams
 2. I Funk Therefore I Am
 3. Africa Now
 4. Man With The Strange Look
 5. They Know This But You Know That
 6. Living In The Frontline
 7. Petroleum Song
 8. Circus Royale
 9. Itchin'
 10. Voodoo Basics
 11. We Got To Win
 12. What Does Your Heart Say
 13. Rocket 2015