×

Recensie

Roots

16 juli 2010

Deer Tick

Born On Flag Day

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Fargo

Born On Flag Day Deer Tick Roots 4 Deer Tick – Born On Flag Day Written in Music https://writteninmusic.com

Als een blad als Rolling Stone je “the country-rock breakthrough of the year” noemt, dan gaan natuurlijk wel wat belletjes rinkelen. Daar willen ook wij het fijne van weten. Want is dat album Born On Flag Day van Deer Tick werkelijk zo goed als wordt beweerd?

Om het spannend te houden eerst maar eens iets meer info over de band: in 2004 begonnen als duo is Deer Tick na een aantal wijzigingen nu een vijftal. De band komt uit Providence, Rhode Island en is vernoemd naar een soort teek, die zanger John Joseph McCauley III ooit opliep toen hij liftend door Indiana reisde. Je moet er maar op komen… Born On Flag Day is het derde album en het vierde (The Black Dirt Sessions) is ook al onderweg.

Nog niet in Nederland, daar moeten we het nu nog doen met Born On Flag Day. De cd telt elf nummers, tien reguliere (persoonlijke favoriet is de prachtige ballad Smith Hill) en een hidden track, de klassieker Goodnight Irene. De sfeer van die afsluiter (jamsessie) is exemplarisch voor de onbevangenheid waarmee de heren hun muziek brengen.

De stem van McCauley is er één waaraan menigeen waarschijnlijk wel even moet wennen: erg hees, waarbij het af en toe lijkt alsof hij het nog wat extra aandikt. De muziek zelf is in een breed spectrum te plaatsen: liefhebbers van rock and roll, rockabilly, country, folk, singer-songwriter komen allemaal wel aan hun trekken. Toch klinkt het zeker wel als een samenhangend geheel. Niet alleen door eerdergenoemde stem, ook de band heeft zeker een eigen geluid.

Maar goed… country-rock breakthrough of the year? Neuh, niet echt! En dat komt dan toch omdat de muziek die Deer Tick maakt veel dichter aanschuurt tegen de rock and roll dan tegen de country. Natuurlijk, country-elementen zitten er zeker volop in, net als typische country-instrumenten. Maar dat geldt ook voor andere genres, dus met die argumentatie kun je het net zo goed rockabilly noemen. Of folk-rock. En ga zo maar door.

Die verrekte stempels af en toe ook. Dus weet je wat? Laten we het dan maar gewoon houden op ‘breakthrough’. Want dat Born On Flag Day een geweldig album is, dát staat in ieder geval vast!  1. Easy
  2. Little White Lies
  3. Smith Hill
  4. Song About a Man
  5. Houston, TX
  6. Straight Into a Storm
  7. Friday XIII
  8. The Ghost
  9. Hell On Earth
  10. Stung