×

Recensie

Rock

22 september 2014

Deep Purple

Graz 1975

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: EarMusic

Graz 1975 Deep Purple Rock 4 Deep Purple – Graz 1975 Written in Music https://writteninmusic.com

Na het uitbrengen van de complete geremasterde catalogus van Deep Purple’s studiowerk uit de jaren zeventig, stortte de platenmaatschappij zich op de reeks concertregistraties die de voorbije decennia is verschenen. Onder het mom van The Official Deep Purple Overseas Live Series verschijnen 10 cd’s met daarop baanbrekende, beruchte en bijzondere concerten van het Engelse kwintet.

De reeks trapte af met het laatste concert van Mark III met Richie Blackmore in de line-up (Parijs, 1975). Een paar dagen eerder speelde de band in Graz, Oostenrijk. Dat concert verschijnt nu voor het eerst op cd en bevat logischerwijs een complete overlap met de set die de band in Parijs speelde. Nu was Deep Purple destijds een tamelijk ongrijpbare band zodat de versies hier en daar toch flink afwijken van die in Parijs over de bühne werden gebracht. De band keek niet op een minuutje meer of minder, dus krijgen we lange versies voorgeschoteld van Mistreated (14 minuten), You Fool No One (12 minuten) en Space Truckin’ (20 minuten). De liefhebbers kunnen weer genieten van Blackmore’s furieuze spel op Burn en de brute solo op You Fool No One, maar ook van zijn ingetogen, melancholische kant in Mistreated. De Mark III line up met zanger David Coverdale, bassist Glenn Hughes, drummer Ian Paice, toetsenist Jon Lord en gitarist Blackmore speelt voornamelijk materiaal van de albums Burn en Stormbringer en slechts twee nummers uit de tijd dat Gillan achter de microfoon stond.

Merkwaardig genoeg stond Graz niet op het lijstje om te worden uitgebracht. Het tweede concert uit 1975 zou Tokyo zijn (zie afbeelding). We zijn benieuwd wat er nog gaat volgen. Voorlopig kunnen de die-hard fans hun hart ophalen met de kwalitatief goede opname uit Graz.

Tracklisting Graz 1975:

 1. Burn (7:51)
 2. Stormbringer (5:08)
 3. The Gypsy (5:23)
 4. Lady Double Dealer (4:31)
 5. Mistreated (14:41)
 6. Smoke on the Water (9:43)
 7. You Fool No One (12:15)
 8. Space Truckin’ (20:22)

DP-OS-Live-Series 1. Burn [Live]
 2. Stormbringer [Live]
 3. The Gypsy [Live]
 4. Lady Double Dealer [Live]
 5. Mistreated [Live]
 6. Smoke On The Water [Live]
 7. You Fool No One [Live]
 8. Space Truckin' [Live]