×

Recensie

Jazz

14 juli 2015

Dee Dee Bridgewater

Dee Dee's Feathers

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Okeh

Dee Dee's Feathers Dee Dee Bridgewater Jazz 4 Dee Dee Bridgewater – Dee Dee’s Feathers Written in Music https://writteninmusic.com

Dee Dee Bridgewater is iemand wiens naam iedereen wel eens heeft gehoord, soms zonder ooit maar een noot muziek van haar tot zich genomen te hebben. En als haar naam op een jazzfestival opduikt, dan is dat ook vaak een meer dan vanzelfsprekende zaak, want daar hoort ze gewoon thuis. Dee Dee Bridgewater behoort dan ook tot een illuster gezelschap van namen, die al jarenlang behoort tot de harde kern van de (vocale) jazz. In dat opzicht dus een betrouwbare naam, met een onberispelijke reputatie door samenwerkingen met mensen als Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon en Max Roach, maar ook niet bang is om andere muzikale paden te betreden. En dat al sinds eind jaren ’60. Dee Dee Bridgewater’s imago is dan ook vooral robuust en solide en door de samenwerkingen met al die vooraanstaande namen, ook een serieuze. Dit zijn de mevrouwen waar niet mee gespot moet worden.

De naam van Dee Dee Bridgewater staat door haar reputatie dan ook als een huis en alhoewel nieuw albumwerk niet meteen zorgt voor een algehele staat van opwinding, wordt iedere release desondanks wel altijd met veel interesse ontvangen. Dat zal voor Dee Dee’s Feathers ook niet veel anders zijn, haar laatste album dat ze samen maakte met trompettist en bandleider Irvin Mayfield Jr. en The New Orleans Jazz Orchestra.

En op Dee Dee’s Feathers is het New Orleans dat als rode draad is gekozen: het orkest komt er vandaan en duiken onder de gasten op dit album enkele bekenden op, zoals Dr. John, die zijn ding doet op Big Chief. En wie de HBO-serie Treme heeft gezien (over de nasleep van orkaan Katrina in 2005 en waar de nu zo bejubelde Michiel Huisman een opvallende rol had) zal veel van de sfeer die in die serie zat verstopt, herkennen. En voor wie Treme niet kent, wordt de verwijzing naar de serie gewoon keihard gemaakt in Treme Song / Do Whatcha Wanna, een medley waar de themasong van de serie onderdeel van uitmaakt. Een uitnodiging om de serie te gaan bekijken.

Ondanks dat Dee Dee met haar karakteristieke stem de muziek een krachtig nachtclubsfeertje geeft, gaat NOJO open en harmonieus te keer. De jazz uit New Orleans op dit album klinkt open, toegankelijk en ondanks dat het op sommige momenten een topdrukte aan blaasinstrumenten is, houdt leader Mayfield jr. het geweld goed en gepast binnen de perken. Nergens wordt het te vermoeiend en weten Dee Dee en haar begeleiders te voorkomen dat de muziek een bombastische diarree wordt. In de plaats daarvan is Dee Dee’s Feathers een pakkend luisteravontuur, dat weliswaar op momenten wat conservatief is, maar oubolligheid toch achterweg wordt gelaten. De variatie is voldoende (luister en vergelijk de stukken Saint James Infirmary, het titelnummer en Do You Know What It Means) en maakt dat Dee Dee’s Feathers tot een album dat veel mensen, ook die zich niet meteen in jazz herkennen, zou moeten aanspreken. En wie haar dit weekend aan het werk heeft gezien in Rotterdam tijdens het North Sea Jazz Festival, zal met dit album die plezierige tijd prima kunnen herbeleven.

Tracklist Dee Dee’s Feathers:

 1. One Fine Thing’
 2. What A Wonderful World
 3. Big Chief
 4. Saint James Infirmary
 5. Dee Dee’s Feathers
 6. New Orleans
 7. Treme Song / Do Whatcha Wanna
 8. Come Sunday
 9. Congo Square
 10. C’est Ici Que Je T’aime
 11. Do You Know What It Means
 12. Whoopin’ Blue


 1. One Fine Thing
 2. What A Wonderful World
 3. Big Chief
 4. Saint James Infirmary
 5. Dee Dee's Feathers
 6. New Orleans
 7. Treme Song / Do Whatcha Wanna
 8. Come Sunday
 9. Congo Square
 10. C'est Ici Que Je T'aime
 11. Do You Know What It Means
 12. Whoopin' Blues