×

Recensie

Alternative

29 augustus 2017

Declan McKenna

What Do You Think About The Car?

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

What Do You Think About The Car? Declan McKenna Alternative 4 Declan McKenna – What Do You Think About The Car? Written in Music https://writteninmusic.com

Aanstekelijkheid komt in vele vormen. De songs van de jonge Declan McKenna hebben ze onomstotelijk. Zijn debuut What Do You Think Of My Car? is een heerlijke collectie songs met pakkende hooks en verrassende angels verpakt met intelligente teksten.

Reeds enkele jaren zoemt zijn naam door de Britse muziekbizz. Voordat hij 18 werd had hij al een dikke platendeal op zak en op Glastonbury gespeeld. Dat optreden was ook nog eens breeduit op de BBC tv te zien die hem gelijk ook op de radio flink oppakte. Niet gehinderd door verwachtingen nam McKenna vervolgens de tijd om met zijn beste songs op de proppen te komen voor zijn debuut.

What Do You Think Of My Car? is een verrassend sterk album geworden waarop McKenna laat horen niet alleen de stem van zijn generatie te zijn maar ook een mooie toekomst voor de Britse muziek. Ver van de slappe en super voorspelbare, weinig enerverende hitparadepop van deze tijd vindt McKenna zijn weg met songs vanuit de gitaar geschreven die met slimme arrangementen gelijk in je hoofd blijven zitten. Af en toe lekker rammelend dan weer strak en gelardeerd met elektronische elementen vindt McKenna zijn weg.

En als de muziek al niet zo pakkend was zijn het de opvallende teksten die de nog zo jonge McKenna schrijft. Het schrijft over onderwerpen waar maar weinig jonge songschrijvers zich aan wagen. De zelfmoord van de Amerikaanse transgender Leelah Alcorn, de manier waarop de LGBT gemeenschap in de media worden afgeschilderd (Paracetamol), de wereldcup corruptie binnen de FIFA (Brazil) en hoe de Amerikaanse wet omgaat met Black Live Matter (Isombard). Opvallend hoe hij deze in wezen zware zaken in sterke teksten en ijzersterke, originele songs weet te verpakken.

Luister naar songs als albumopener Humongous, het super pakkende The Kids Don’t Wanna Come Home, het wel heel erg sterke Make Me Your Queen, het al net zo sterke Bethlehem en Isombard en je begrijpt dat het talent van McKenna groot is. Geproduceerd door James Ford (welek goed album doet hij momenteel niet?) is What Do You Think Of My Car? een verrassend sterk debuut van een groot aanstormend talent. 1. Humongous
 2. Brazil
 3. The Kids Don't Wanna Come Home
 4. Mind
 5. Make Me Your Queen
 6. Isombard
 7. I Am Everyone Else
 8. Bethlehem
 9. Why Do You Feel So Down
 10. Paracetamol
 11. Listen To Your Friends