×

Recensie

Electronic

14 april 2023

Debby Friday

Good Luck

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

Good Luck Debby Friday Electronic 4.5 Debby Friday – Good Luck Written in Music https://writteninmusic.com

Monday I’ll Have Friday On My Mind, het weekend escapisme, ontsnappen uit die dagelijkse sleur, en je met de verlokkingen van het clubleven inmengen. De dansvloer als een waar slachtveld ervaren. Good Luck heeft het allemaal, de sensuele verleidingsdans, industrial noise exorcisme, gothic schemerschaduw bewegingen, cyber postpunk verschrikkingen, dit alles in een therapeutische feminisme bewustwording verpakt. Debby Friday representeert het nachtleven in een tiental slaapkamerliedjes, al heeft ze deze ruimte wel als een donkere sadomasochistische kelder ingericht. Het leven en de liefde zijn verharde begrippen, waarom deze met pijn bestrijden en daar ook nog eens heerlijk van genieten. Ja, waarom ook eigenlijk niet?

Debby Friday heeft Nigeriaanse roots, maar groeit in het Canadese Montreal op. Ze valt al snel voor het duistere ontremde uitgaansleven. Nadat ze zich een jaar lang als veel geziene persoonlijkheid tijdens housefeesten voor en op het podium presenteert, verhuist ze in 2018 naar Vancouver. Op de eerste Bitchpunk EP overheerst nog een overdosering aan beklemmende straat hiphop en een hoop opwindend gekreun. Een jaar later verschijnt de gabberende Death Drive EP, waarop ze de femme fatale rol aanmeet. Die seksuele vrijheid heeft ze zich op Good Luck voldoende toegeëigend, dat ze deze niet meer als vrouwelijk verdedigingswapen gebruikt. Nee, op Good Luck gaat ze nog veel verder, hier zet ze zichzelf als vlees geworden nachtmerrie neer en sloopt ze het kwaadwillige herengezelschap.

Het onheilspellende grimmige Good Luck titelstuk is een elektronische wake up call. Mechanische reanimerende beats wekken het innerlijke beest tot leven om de strijd met weggestopte nachtmerries aan te gaan. Verkloot je weggegooide kansen niet langer, maar buit deze tot het bot uit. Debby Friday haalt haar inspiratie uit de stapavonden, waar onveilige seks en rapedrugs de stemming behoorlijk verzieken. Het kwetsbare #MeToo machtsmisbruik in het onderdrukte vrouwonvriendelijke So Hard to Tell, bijna kinderlijk naïef smekend. De verharde tegenreactie in de mannen verslindende I Got It darkwave, waar Uñas (het alter ego van Chris Vargas) als haar partner in crime optreedt. Hot Love neemt wraak op de stropdassen maatschappij, keurige kantoorburgerlui die zich in de weekenden gewelddadig misdragen, en ontremd los gaan. Monsterlijke dominante Heartbreakerrr fakers, met gladde verkooppraatjes.

Ondanks dat de Pluto Baby gangsterrap erg op haar Bitchpunk periode aansluit, vernedert ze hier in battle style juist deze verharde gemeenschap. Al verwacht ik dat ze er vooral respect mee afdwingt. Eervol buit ze haar mannelijke collega’s uit. Ze presenteert zich in de slopende Good Luck beats als een bastaardnichtje van Trent Reznor, en memoreert aan de afslachtende Nine Inch Nails hoogtijdagen. Let U Down gebruikt de onheilspellende A Forest postpunk grafstemming melodielijnen van The Cure om de diepste angsten te verwezenlijken. Verder loert Richard David James van Aphex Twin vanuit de door hem geschepte schemerwereld in de Hot Love death disco stamper toe en we mogen Alec Empire van Atari Teenage Riot uiteraard ook niet vergeten.

Debby Friday geeft zichzelf nooit helemaal bloot, maar vlucht in haar complexe aliassen die telkens weer een ander personage uitbeelden. Debby Friday is in So Hard to Tell de onschuldige Lady Friday, de meervoudige schizofrene Freaky Friday, Debby Doomsday en Debby Heat personages in I Got It, de geheimzinnige Ms. Friday, maar ook de onverschrokken Big Debby in Pluto Baby, terwijl ze zichzelf in Safe met I’m friday, I’m Debby introduceert. En ondertussen is ze ook die zwoele R&B zangeres in de Heartbreakerrr elektropopsong. Al krijgt dit nummer vanwege de seksuele tekstuele uitspattingen wel een parental advisory explıcıt content sticker opgeplakt. Ondanks dat Good Luck amper haar EP lengtes overtreft, is het meer dan genoeg om een overtuigende vernietigende indruk achter te laten. Meer Debby Friday kan de maatschappij nog niet verdragen. Tot nu toe is Good Luck voor mij het indrukwekkendste debuut van 2023.  1. Good Luck
  2. So Hard to Tell
  3. I Got It
  4. Hot Love
  5. Heartbreakerrr
  6. What a Man
  7. Safe
  8. Let U Down
  9. Pluto Baby
  10. Wake Up