×

Recensie

Electronic

07 oktober 2015

Health

Death Magic

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Fiction Records

Death Magic Health Electronic 2 Health – Death Magic Written in Music https://writteninmusic.com

Health is een formatie die in 2008 op sleeptouw werd genomen door Nine Inch Nails, tijdens de toenmalige wereldtournee van Trent Reznor en consorten. Het voorprogramma van NIN werd keer op keer met veel enthousiasme ontvangen en inmiddels heeft de band de derde langspeler bij de platenboer liggen. Muzikaal is echter een koerswijziging ingezet. De band heeft behoorlijk aan krachtig geluid ingeboet.

Death Magic is een ietwat paradoxale titel voor een plaat die geregeld net zo poppy klinkt als industrieel. Grootste probleem van Health is misschien wel het stemgeluid van zanger/gitarist Jacob Duzsik, dat rijp is om veel op zenders als Q Music en 538 gedraaid te worden, ware het niet dat de luisteraars daarvan het vast niet eens kunnen worden met de toch nog (te?) stoere industrial beats en noise waarmee de composities worden ingekleurd.

Hoewel Duzsiks wat kinderlijke stem te vaak detoneert met de sound van Health is Death Magic geen album om direct bij het grofvuil te zetten. De beats zijn bij vlagen alleraardigst en wie zijn best doet om door het stemgeluid van Duzsik heen te prikken heeft de kans daarvoor beloond te worden, hoewel dat bij de schrijver van dit stukje nog niet gelukt is tot op heden.

Uitzondering is het behoorlijk dansbare L.A. Looks, waardoor je misschien wat eerder geneigd bent het gekwinkeleer van Duzsik door de vingers te zien.

Doordat de band wat toegankelijker klinkt dan op de voorgaande twee albums, maar het stempel ‘popmuziek’ er eigenlijk nooit op kan worden geplakt, zweven de mannen een beetje tussen alternatief en mainstream en dat is een gebied waarin je beter niet terecht kunt komen.

Willen lijken op Nine Inch Nails lukt eigenlijk alleen tijdens het intro van openingstrack Victim en de intro’s van de drie daaropvolgende tracks Stonefist, Men Today en Flesh World (UK).

Beste medicijn na het beluisteren van Death Magic is het acuut opzetten van het onovertroffen The Downward Spiral. Zo hard mogelijk. Trent Reznor zal trots op je zijn. 1. Victim
 2. Stonefist
 3. Men Today
 4. Flesh World (UK)
 5. Courtship II
 6. Dark Enough
 7. Life
 8. Salvia
 9. New Coke
 10. L.A. Looks
 11. Hurt Yourself
 12. Drugs Exist