×

Recensie

Rock

03 oktober 2017

Death From Above

Outrage! Is Now

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Last Gang Records

Outrage! Is Now Death From Above Rock 3.5 Death From Above – Outrage! Is Now Written in Music https://writteninmusic.com

Outrage! Is Now is nog maar het derde album van het Canadese duo Death From Above. De plaat werd pas enkele weken voor de release officieel aangekondigd, wars als het duo is van opgeklopte marketing en hypes.

Inderdaad: de band heeft het jaartal 1979 uit de bandnaam verwijderd. Inmiddels is ook die aanstekelijke, vuige en explosieve mix van punk, metal en dance definitief verdwenen en serveren Sebastien Grainger (zang/drums) en Jesse F. Keeler (bas, toetsen) moddervette rock met dikke (bas)drums en geblokte riffs in de lagere registers die regelmatig doen denken aan Royal Blood en Queens Of The Stone Age.

Het duo spreek zich uit over de vele lange tenen binnen de samenleving en het gebrek aan inlevingsvermogen: ‘Let’s discuss, without disgust / Outrage outrage it’s all the rage’, horen we op de titeltrack. De songs klinken lekker en zitten vol (nog steeds) jeugdige energie maar zijn wel minder bijzonder dan die van hun messcherpe debuut uit 2004.

Nomad brengt met zijn noeste basdrum en strakke hihat de ‘dance’-kant van Death From Above nog enigszins in herinnering alhoewel hier de klok ook al snel op rock gaat. Freeze Me, een van de singles, is net even interessanter doordat de band iets meer lucht toelaat en een bijzonder aanstekelijk motiefje in de soep gooit. Zo heeft iedere song wel iets dat onderscheidend is binnen deze behoorlijk coherente rockplaat: hand claps en funky grooves (Caught Up), basdrumsalvo’s en dubstep-invloeden (Moonlight), een lekker jachtig tempo (All I C Is U & Me) of een geestverruimende break (Holy Books).

‘We both wanted to see how far we could take our sound as Death From Above’, aldus Jesse Keeler. Dat levert een beukplaat van jewelste op. Never Swim Alone is een soort heavy Beastie Boys van rond 1994. Alleen trekt het duo wel erg hard door. Van een onsje minder ga je niet dood, ben je geneigd te denken. De band moet op de tweede helft van de plaat ook wat aan impact inboeten. Tevens komen er dan wat beperkingen van de sound en/of de composities aan het licht. Maar dan heeft Death From Above inmiddels al een handvol klappers afgeleverd die de algehele balans in het positieve doen doorslaan.  1. Nomad
  2. Freeze Me
  3. Caught Up
  4. Outrage! Is Now
  5. Never Swim Alone
  6. Moonlight
  7. Statues
  8. All I C Is U & Me
  9. Nvr 4evr
  10. Holy Books