×

Recensie

Alternative

23 april 2015

Death Cab For Cutie

Kintsugi

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Atlantic

Kintsugi Death Cab For Cutie Alternative 3 Death Cab For Cutie – Kintsugi Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuw album van Death Cab For Cutie is altijd een fijne gebeurtenis. Al heeft Kintsugi, het alweer achtste album van de band wel een donker randje.

Het album is namelijk het laatste met mede-oprichter en belangrijkste gitarist Chris Walla, de man die niet alleen het geluid van de band mede bepaalde maar ook alle albums van de band produceerde. Opvallend genoeg het nieuwe album niet en daar ligt dan ook de kiem van zijn vertrek. Voorman Ben Gibbard vroeg achter Walla’s rug om Rick Costey (Muse, Interpol, Chvrches) het nieuwe album te produceren en dat viel in de band niet bepaald goed.

Duidelijk is dat met de komst van Costey Kintsugi een behoorlijk ander DCFC-album is geworden. Het vorige album Codes and Keys (2011) was al een breuk met het verleden. De voorheen zo mooi desolate teksten van Gibbard hadden een positieve ondertoon gekregen door zijn huwelijk met Zooey Deschanel. Maar het album had nog genoeg sterke songs om te blijven hangen. Met het nieuwe album Kintsugi lijkt dit wat minder het geval.

Het klinkt of Gibbard, ook omdat hij als zanger zo prominent aanwezig is, de rol van leider van de band op zich genomen heeft en waar de samenwerking tussen Walla en hem altijd prikkelende composities opleverde en flinke diversiteit in songs is dat nu gewoonweg minder. De sound van de band is op Kintsugi gelikter en dat is geen aanbeveling. De altijd wat rafelige sound stond hen altijd beter. Natuurlijk kan Gibbard goede songs schrijven en heeft hij een fijne herkenbare, melancholieke stem maar de scheiding met Deschanel (sommige huwelijken lijken eerder te eindigen dan te starten) en de breuk met Walla hadden toch echt betere songs moeten opleveren.

Zoals met elk DCFC-album zullen hier bij meerdere luisterbeurten ook wel weer wat sterkere songs bijzitten dan je in eerste instantie hoort. Maar waar songs als No Room in Frame of Ingénue gelijk weer overtuigen staan dan weer heel zwakke songs als het op een disco beat drijvende Everything’s A Ceiling en Good Help (Is So hard To Find). Ook het idee achter een song als You’ve Haunted Me All My Life heeft de band al eerder en zoveel beter uitgewerkt.

Heel benieuwd of met dit album en het vertrek van Walla Death Cab For Cutie nog langer de impact zal hebben die ze op basis van het meesterwerk Transatlanticism (2003) en ijzersterke albums als debuut Something About Airplains (1998), opvolger We Have The Facts And We’re Voting Yes (2000) en latere albums als Plans (2005) verdient. 1. No Room In Frame
 2. Black Sun
 3. The Ghosts Of Beverly Drive
 4. Little Wanderer
 5. You've Haunted Me All My Life
 6. Hold No Guns
 7. Everything's A Ceiling
 8. Good Help (Is So Hard To Find)
 9. El Dorado
 10. Ingenue
 11. Binary Sea