×

Recensie

Metal

16 juni 2016

Death Angel

The Evil Divide

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Nuclear Blast

The Evil Divide Death Angel Metal 4 Death Angel – The Evil Divide Written in Music https://writteninmusic.com

Death Angel uit San Francisco onderscheidt zich van tal van genre-genoten in die zin dat de band nooit zwakke albums maakt. Metallica, Megadeth, Flotsam & Jetsam, Anthrax en Metal Church hebben allemaal minstens één teleurstellend album afgeleverd. Death Angel is een voor liefhebbers van het thrash genre daarentegen al bijna dertig jaar een garantie voor kwalitatief sterke platen.

The Evil Divide is zeker geen uitzondering. Het vijftal uit San Francisco strooit scheutig met hakkende riffs en gooit de ene pakkende song na de andere eruit. Zanger Mark Oseguada is nog steeds een brok schreeuwende agressie en gitarist Rob Cavestany weet binnen de beperkingen die het thrash genre met zich meebrengt, toch nog altijd met originele melodieën op de proppen te komen. Ook tweede gitarist Ted Aquilar die inmiddels ook alweer 12 jaar bij de band zit, weet met zijn spel te boeien. Al direct bij de overrompelende opener The Moth worden we overspoeld met herinneringen uit de jaren tachtig toen Act III zoveel opzien baarde. De combi van speltechniek, agressie en gevoel voor melodie werpt op The Evil Divide zijn vruchten weer ruimschoots af.

Death Angel trapt gelukkig niet op elk nummer het gaspedaal in en zorgt daarmee voor de broodnodige variatie. Lost valt bijvoorbeeld niet als thrash te kwalificeren terwijl Father Of Lies zowaar progressief klinkt. De band klinkt echter toch op zijn best als het tempo hoog ligt zoals Hatred United, United Hate bewijst. Met The Evil Divide onderstreept Death Angel nogmaals dat zij nog lang niet uitgerangeerd zijn. Sterker nog, samen met Testament en Kreator vormen zij de voorhoede van het thrash genre en niet de gerenommeerde namen.

Het album klinkt fris en hedendaags met een knipoog naar de eighties dankzij producer Jason Suecof. Alle instrumenten zijn in deze thrash storm goed te onderscheiden en nergens verzandt het in een brij. Tot slot nog een opmerking over het artwork. Dat lijkt toch wel heel erg sterk op de omslag van Harris’ boek “The Silence Of The Lambs” dat later met zoveel succes is verfilmd. 1. The Moth
 2. Cause For Alarm
 3. Lost
 4. Father Of Lies
 5. Hell To Pay
 6. It Can't Be This
 7. Hatred United / United Hate
 8. Breakaway
 9. The Electric Cell
 10. Let The Pieces Fall
 11. Wasteland