×

Recensie

Metal

23 februari 2017

Death Alley

Live at Roadburn

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Suburban Records

Live at Roadburn Death Alley Metal 4 Death Alley – Live At Roadburn Written in Music https://writteninmusic.com

Om als band op Roadburn te mogen spelen moet je al heel wat in je mars hebben. Ik weet zeker dat het festival overspoeld wordt met verzoeken. Onze Hollandse trots Death Alley mocht er al twee maal staan. Dat is heel bijzonder. Eénmaal in 2014, toen hun debuut Black Magick Boogieland nog niet uit was en éénmaal in 2016 toen de band niet alleen hun album uit had op het Amerikaanse TeePee records, maar ook in Europa en Amerika getoerd had.

De registratie van die laatste show is nu vastgelegd op vinyl en cd. Na het beluisteren, kan ik het mij voorstellen dat ze besloten hebben dit  optreden uit te brengen Allereerst is het heel cool om als tweede album al gelijk een live plaat uit te brengen en als die ook nog is zo briljant is als deze, is het helemaal zo klaar als een klontje. Voor deze show was de band voor de gelegenheid omgedoopt tot Death Alley 6 met Ron van Herpen ( The Devil’s Blood) en Jevin de Groot (Muhr). Death Alley had natuurlijk al een voorliefde voor psychedelische uitstapjes en daar hebben ze met dit optreden nog eens extra willen onderstrepen.

Van begin tot eind ademt live at Roadburn jaren 70 uit. De kleine aankondiging van Wout en de start van It’s On (Devil’s Blood) doen me denken aan MC5. Geen studio album dat deze sound zou kunnen vastleggen. Geweldig, maar na It’s On komt voor mij het hoogtepunt van dit album en misschien wel het muzikale hoogtepunt in lange tijd.  Het instrumentale 666666 dat klinkt als Iron Maiden op zeer lage toeren. Wat een magistraal gitaarduel. Een soort psychedelische ode aan NWOBHM. Ook deze song gaat weer moeiteloos over in het spacey en wat meer uptempo en hardere Feeding The Lions. Op de B kant staat een zinderende, 22 minuten durende versie van de afsluiter van Black Magick Boogieland, Supernatural Predator.  En dat is ook jaren 70, 1 nummer op een kant.

In alles is dit nieuwe werk van Death Alley hét bewijs dat dit één van de vetste Nederlandse rockband is.  1. It's On (Live)
  2. 666666 (Live)
  3. Feeding The Lions (Live)
  4. Supernatural Predator (Live)