×

Recensie

14 april 2019

DEAFKIDS

Metaprogramação

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Neurot

Metaprogramação DEAFKIDS Rock 3.5 DEAFKIDS – Metaprogramação Written in Music https://writteninmusic.com

Een kleine berg  extreem gelimiteerde releases had DEAFKIDS al achter de rug toen ze eindelijk opgemerkt werden door Neurot, het door metalband Neurosis gerunde platenlabel. De Braziliaanse band begon eerst als soloproject met een sterke hang naar d-beat punk, maar dat is nu nauwelijks meer voor stellen. Configuração do Lamento liet namelijk een eigenzinnige mix horen van punk, noise, swingende percussie en psychedelica. Fris, lichtexperimenteel en vernieuwend, maar zeker toegankelijk genoeg om in je hoofd te blijven hangen.

Opvolger METAPROGRAMAÇÃO gaat van start met diepe keelzang en een mistige sluier van noise. De overgang naar Alucinações de Comando is naadloos, zoals bij alle tracks het geval is op dit album. Vaak weet je dan ook niet wanneer het ene lied begint en de ander is geëindigd, zo eenduidig is het in zijn sfeer.  Robot-achtige zang duikt op vanachter de noise-mist en swingende percussie begint te domineren. De bandleden geven zelf aan zeer te zijn beïnvloedt door samba en dat broeierige tintje hoor je er zeker in terug. Bij de dreunende bassen en beats van Pacto de Máscaras duiken de eerste industrial invloeden op en dat zou niet de laatste keer wezen.

Als je de band iets kan verwijten is het dat ze de luisteraar niet de kans geven om in de muziek te komen. Vanuit een dikke mist van noise, psychedelica en ambient duiken altijd leuke ideeën op, maar ze zijn even snel weer weg. Het lijkt een bewust spelletje dat ze met de luisteraar spelen: vervreemding, mystiek, het opbouwen van een spanningsboog en vervolgens niet die climax waar we eigenlijk op zitten te wachten. De vele korte intro’s die het album rijk is dragen daar zeker aan bij, een beetje frustrerend is het wel. Stiekem hoop je dat er meer tracks op hadden gestaan in de sfeer van Templo do Caos, Raíz Negativa (Não-Vontade) en Espirais da Loucura II.Op die tracks torenen alle invloeden hoog boven de opgetrokken mist uit en vormen eindelijk een krachtig geheel: sjamanistische keelzang, robot-vocalen, krautrock, punk, noise, metal, industrial en swingende samba-ritmes. Het zit er allemaal in, veelzijdig en verslavend.  Daar klinkt het geluid minder afstotelijk, zonder die bevreemdende sfeer te verliezen. Nu begeeft de band zich voor ons als luisteraar iets teveel op een flinterdunne grens van bevreemding, verwondering, euforie en irritatie. Altijd spannend blijft het wel en het resultaat is uniek! 1. Vox Dei
 2. Alucinações De Comando
 3. Pacto De Máscaras
 4. Mente Bicameral
 5. Estímulos Alucinatórios Verbauditivos I
 6. Templo Do Caos
 7. Espirais Da Loucura I
 8. Raíz Negativa (Não-Vontade)
 9. Camisa De Força (Inferno Ou Sem Saída?)
 10. Vírus Da Imagem Do Ser
 11. Estímulos Alucinatórios Verbauditivos II
 12. Espirais Da Loucura II
 13. A Experiência Holotrópica