×

Recensie

Jazz

06 april 2023

deadeye

Live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dox Records

Live deadeye Jazz 4.5 deadeye – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Na het uitbrengen van hun gelijknamige debuut gingen de mannen van Deadeye uitgebreid op tour. Het op tape vastgelegde concert dat gegeven werd in Keulen tijdens de Cologne Jazzweek in augustus van 2022 bleek exact het juiste om de immer avontuurlijke aanleg van het trio muzikanten ook naar een groter publiek te brengen.

Toetsenman Kit Downes, drummer Jonas Burgwinkel en gitarist Reinier Baas behoren alle drie tot de top van de avontuurlijke Europese jazzscene en hebben in Deadeye een erg fijne outlet gevonden voor hun avontuurlijke improvisatiegeest zo als al duidelijk te horen was op hun eersteling.

Dat ze live nooit hetzelfde klinken mag duidelijk zijn maar Live geeft dat nog maar eens in volle glorie aan. Meteen met de uptempo set opener The Dance of Princess Discombobulatrix, een Baas compositie die niet op het Deadeye album stond, blaast het trio je van het podium. Baas is prominent en geweldig op dreef en duwt Burgwinkel en Downes, binnen Deadeye vooral op het orgel te horen, mee in zijn spel. Wat een geweldige compositie, wat een geweldige uitvoering ook.

Het ruimtelijke Mbira (geschreven door Bas) en Stingaloon (geschreven door Burgwinkel) worden in de liveset moeiteloos en in een fijn langgerekte versie fascinerend aan elkaar gekoppeld. Dit is een zichzelf uitdagend trio in optima forma. Heerlijk hoe de muzikanten zich hoekend door de composities een weg zoeken om vervolgens op het thema van de compositie volledig en virtuoos los te gaan.

Ook On Two, Unfeathered is een compositie van Baas die niet op het debuut van het trio stond en daar ook naadloos op had gepast. Tot zelfs één van de beste had behoord. Over het rijkgeschakeerde gitaarpatroon dat Baas neerlegt en de ingenieuze ritmepatronen van Burgwinkel krijgt Downes volledig de ruimte en pakt die genadeloos op met fantastisch spel. Onvoorspelbaar, avontuurlijk en alles wat daarmee te vergelijken is.

Het trio sluit het album af met een spetterende versie van Hoken, op hun eersteling al één van de favorieten. Heerlijk bruut duwen ze die compositie de zaal in, met een hoop dwarsheid/uitdaging en energie. Met de vier fijn langgerekte tracks die Live telt bewijzen deze drie geweldige muzikanten optimaal hoe ontzettend goed ze zijn. Live is een enorme aanvulling op hun debuut.

Kant A:

  1. The Dance of Princess Discombobulatrix
  2. Mbira - Stingeloon

Kant B:

  1. On Two, Unfeathered
  2. Hokus