×

Recensie

Alternative

15 januari 2016

De Staat

O

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Caroline Benelux

O De Staat Alternative 4 De Staat – O Written in Music https://writteninmusic.com

De Staat heeft de twijfelachtige reputatie dat iedere serieuze muziekliefhebber echt wel weet wie ze zijn en albums in de kast heeft. Maar als je vraagt ‘zing eens een liedje voor’ zal het veelal stil blijven. Het is ook een band waar de minder intensief met muziek bezig zijnde consument zeker wel van gehoord heeft. Dit door breed opgepakte bijna gimmicks te noemen tracks als de Beastie Boys/Tribe Called Quest tribute Input Source Select, van hun Vinticious Versions EP, of de viraal geslingerde video bij hun Witch Doctor. Maar ook hier geldt veelal dat niemand het na kan zingen.

Het fijne aan De Staat is drie albums lang geweest dat ze uitermate intelligente muziek maakten. Muziek voor het hoofd, met af en toe een hoekigheid die bijna als wiskundig hoogstandje de boeken in kon. Tegelijk maakte de eigengereide band niet echt muziek die de harten van velen geraakt zal hebben. Dat heeft hen veel bewondering opgeleverd en maakt dat ieder album met veel nieuwsgierigheid is onthaald. Als liveband is de band tegelijkertijd dusdanig ongeëvenaard, dat de clubs ook zonder ‘hits’ keihard volstromen en uitverkocht raken.

Vierde reguliere album O laat geen muzikale aardverschuiving horen, maar giet het geheel wel in een iets makkelijker te verteren jasje. Single Peptalk, die het album opent, is een goed voorbeeld, met zijn onweerstaanbare 80s groove die er onder hangt. De 80s zijn ook dik vertegenwoordigd in Make The Call, Leave It All. Maar dan wel in een lekker weerbarstige versie. Alsof iemand ritmisch met een hakbijl in de gitaren en synths van Hall & Oates staat te hakken. Heerlijk aanstekelijk gitaarloopje ook. Ook door het uitermate catchy Round sta je in gedachten weer in een veel te strakke spijkerbroek met een wit shirt aan met je handen heen en weer te zwiepen op een dansvloer van weleer. Zonder dat het een pastiche is geworden. Knap!

Get On Screen zet de luisteraar volledig op het verkeerde been. Want je denkt aanvankelijk weer met beide oren de 80s in gesleept te worden, maar voor je het weet sta je te grooven op een hedendaagse beat die ook in een moderne dansclub niet zou misstaan. Zo schiet De Staat op O wel vaker onverwacht de bocht om. Zo beging Life Is A Game (Ladadi, Ladadada) als een echte door blues geïnspireerde rocker, tot er ineens een opgefokte adrenalinebom op de trommelvliezen wordt losgelaten die maakt dat je maar beter niemand in je buurt kan hebben. Je wil er pardoes iemand door op de neus slaan. Anderzijds is de band ook op dreef als het gas volledig wordt losgelaten, zoals op het fraaie Time Will Get Us Too en de ingetogen afsluiter She’s With Me.

O is verreweg het meest toegankelijke album van De Staat geworden, maar tegelijk ook een album waarop de band zichzelf nergens verloochent. Van old school hiphop tot (stoner rock en van dance tot pure pop. Je hoort duizenden invloeden terug, toch wordt het nergens zo topzwaar als op voorganger I_CON. Alles in een eigenzinnige potpourri die altijd avontuurlijk blijft. Belangrijkst is dat O niet meer alleen het hoofd grijpt. O verwarmt op gezette tijden ook het hart en dat maakt dat je er al vrij snel veel vaker op teruggrijpt.

De Staat – O

 1. Peptalk
 2. Make the Call, Leave It All
 3. Get On Screen
 4. Murder Death
 5. Blues Is Dead
 6. Baby
 7. Time Will Get Us Too
 8. Round
 9. Life Is a Game (Ladadi Ladadada)
 10. Systematic Lover
 11. Help Yourself
 12. She’s With Me


 1. Peptalk
 2. Make The Call, Leave It All
 3. Get On Screen
 4. Murder Death
 5. Blues Is Dead
 6. Baby
 7. Time Will Get Us Too
 8. Round
 9. Life Is A Game (Ladadi Ladadada)
 10. Systematic Lover
 11. Help Yourself
 12. She's With Me