×

Recensie

Alternative

21 januari 2019

De Staat

Bubble Gum

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Uitgebracht door: Caroline

Bubble Gum De Staat Alternative 4 De Staat – Bubble Gum Written in Music https://writteninmusic.com

De Staat heeft een nieuw album en dat is belangrijk nieuws voor rockend Nederland. Deze Nijmeegse band is zo’n beetje Neerlands hoop in bange dagen geworden voor wat betreft de rockmuziek.

Bubble Gum begint met het maniakale KITTY KITTY dat als eerste single werd uitgebracht. Het nummer is geïnspireerd op de presidentiele campagne van Donald Trump in 2016. De rap van zanger Torre Florim is functioneel, het tempo gaat alle kanten op. Na een prachtig middengedeelte met synthesizers werkt de band met behulp van een lekkere beat en het geluid van een woedende menigte naar een climax toe.

Het volgende meesterwerkje van De Staat heet toepasselijk Mona Lisa. Boordevol geluidseffecten en mooie overgangen en ook hier speelt de band veelvuldig met het tempo. De zang is totaal anders als bij KITTY KITTY, op momenten klinkt het zelfs als een meezinger. Een heerlijk nummer om live te spelen dus. Dat geldt ook voor I’m Out of Your Mind, een kort gitaarnummer dat in een moordend tempo wordt gespeeld. Je zou bijna bang worden door de agressieve zang van Florim en de onheilspellende geluiden die uit de synthesizer van Rocco Hueting komen.

Nieuwe single Phoenix is het hoogtepunt van het album. Dit nummer met een duidelijke Muse-invloed is van de eerste tot de laatste seconde sfeervol. Je zou haast zeggen dat het voor een film is geschreven. Het nummer gaat over hoe we met z’n allen de wereld langzaam in de fik zetten. Een gedachte om stil bij te staan. ‘We set the world on fire…’ dreunt na in je hoofd.

Met Level Up heeft de band wederom een heerlijke beat te pakken. Niet het beste nummer van Bubble Gum, maar gewoon een goed liedje dat het niveau van de plaat verder omhoog krikt. De vrouwenstemmen op het eind zorgen even voor een rustmoment, iets dat je in het extreem drukke Me Time niet kunt vinden. Een rapnummer dat zeker voor rockfans heel dicht bij de rand van irritatie komt. Na een aantal keren draaien zal de irritatie waarschijnlijk grotendeels weg zijn.

Een ander hoogtepunt van het album is Tie Me Down, waarvoor men de hulp van zangeres Luwten heeft ingeschakeld en dat was een briljante ingeving. De stem van Luwten past namelijk perfect bij die van Florim om dit mooie liefdesliedje te vertolken.

Op Bubble Gum staan niet alleen maar geweldige songs. I Wrote That Code staat voor een rockband wel erg ver weg van de rock en het irritante Pikachu is niet echt serieus te nemen. Toch is Bubble Gum een fantastisch album geworden waarop De Staat wederom bewijst met de grootste rockbands wereldwijd mee te kunnen.

Foto: Pooneh-Ghana 1. KITTY KITTY
 2. Fake It Till You Make It
 3. Mona Lisa
 4. I’m Out of Your Mind
 5. Pikachu
 6. Phoenix
 7. Level Up
 8. Me Time
 9. Tie Me Down (met LUWTEN)
 10. I Wrote That Code
 11. Luther