×

Recensie

Roots

07 september 2013

Dayna Kurtz

Secret Canon, Vol. 2

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Kismet

Secret Canon, Vol. 2 Dayna Kurtz Roots 4 Dayna Kurtz – Secret Canon, Vol. 2 Written in Music https://writteninmusic.com

“I’ve been bad since you left me / But I Look Good In Bad.” Met die prachtige woorden opent Dayna Kurtz haar nieuwe album Secret Canon, Vol. 2. Dat is het vervolg – zo suggereert de titel al – op Secret Canon, Vol. 1. En dat is het overigens niet alleen wat betreft naam, maar ook muzikaal. Ook op dit nieuwe album trakteert Kurtz de luisteraar namelijk op een prachtige mix van blues en jazz.

Het gaat naast 8 covers om 2 eigen nummers. Dat zijn I Look Good In Bad en If You Won’t Dance With Me. Covers zijn er onder meer van Johnny Guitar Watson (One More Kiss) en van Isaac Hayes (Same Time, Same Place). Dat laatste nummer is een werkelijk prachtige ballad, die erg aan kracht wint door die bijzonder kenmerkende, krachtige stem van Kurtz. En ook de prachtige trompet(solo) in dit nummer mag trouwens niet onvermeld blijven.

De blazers hebben op het album sowieso een belangrijke rol, zij geven het geheel een fijne, jazzy New Orleans-sfeer. Een ander voorbeeld daarvan is de prachtige ballad I’ll Be A Liar (van Betty David). Enige jammere is het einde van dit nummer, dat had meer verdiend dan een abrupte en toch ook wel lelijke fade-out. Precies hetzelfde geldt voor het nummer Reconsider Me: prachtig, maar wat een vervelende manier om het nummer uit te gaan. Een beter einde heeft dan het jazzy I’ve Had My Moments, waarin het koper ook heerlijk schalt en dat ook nog eens het einde van het album is.

Wie met die stem van Dayna Kurtz nog niet vertrouwd is, die moet hieronder maar eens even luisteren naar de al eerder genoemde prachtige emotievolle ballad Reconsider Me, oorspronkelijk van Margaret Lewis. De in ons land erg populaire Amerikaanse Dayna Kurtz is al een aantal jaren druk doende om oude klassiekers een nieuw leven te geven. Daar begon ze mee op American Standard (2009), met de Secret Canon-serie gaat ze daarmee verder. Een serie die – zolang ze deze kwaliteit weet vast te houden – nog heel veel langer mag worden.

Op vrijdag 27 september speelt Dayna Kurtz in Paradiso (Amsterdam).  1. I Look Good in Bad
  2. So Glad
  3. Reconsider Me
  4. One More Kiss
  5. Same Time, Same Place
  6. If You Won't Dance with Me
  7. All I Ask Is Your Love
  8. Go Ahead On
  9. I'll Be a Liar
  10. I've Had My Moments