×

Recensie

Pop

03 november 2022

Dayglow

People In Motion

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Very Nice

People In Motion Dayglow Pop 3 Dayglow – People In Motion Written in Music https://writteninmusic.com

Het muzikantenleven is een onuitputbaar creatief leerproces met alle speelruimte om jezelf op instrumenten uit te leven. Grappig dus dat een artiest als Sloan Struble zichzelf juist beter leert kennen als hij met het eenmansproject Dayglow aan de gang gaat. Dayglow is een optimistische naam, waarbij ikzelf aan fel verwarmend ochtendzonlicht denk. Dan straalt zijn eigen naam Sloan Struble zoveel meer mysterie uit, maar dat is zijn keuze. Laten we het zo stellen, de uit Texas afkomstige multi-instrumentalist smult zichtbaar van alles wat op zijn pad komt. Waarom in deze tijd een zwaarmoedige plaat maken als je ook weer van zoveel moois mag en kan genieten. Zijn derde People In Motion plaat bevecht de starheid van het bestaan. Na de stilstand is het moment aangebroken om weer in beweging te komen. Laten we weer gaan stappen, het verstand op nul, en dansen tot het ochtendgloren een einde aan de nacht maakt.

People In Motion is zijn zelfredzaamheidsdagboek waarbij het verslavende effect van muziekbeleving een grote rol speelt. Methodisch positief reflecterend elke dag met een glimlach opstarten. Niks Second Nature, dansen is juist een eerste levensbehoefte, we hebben die vrijheid nodig om te overleven. Sloan Struble heeft gewoon gelijk, hoe belangrijk is het om alles los te kunnen laten, dan komt de rest vanzelf wel. Radio staat voor die verbondenheid van het gezamenlijk naar dezelfde programma’s luisteren symbool. Vroeger waren er maar een paar zenders, en hadden we niks meer nodig. De files waren draagbaar doordat de ramen van de auto’s wijd geopend waren. We neurieden allemaal hetzelfde deuntje mee, luisterden allemaal naar dezelfde diskjockeys en hadden op de maandagochtend hetzelfde verhaal bij het koffiezetapparaat te vermelden. Saai? Vast wel, maar die tijd verbroedert ook gigantisch. Niet voor niets grijpt Dayglow naar het popgeluid uit de jaren tachtig terug. Veel pop, een beetje swingbeat en een hoog new wave gehalte. Alleen Turn Around wijkt met zijn gruizige gitaarakkoorden van dit principe af.

Wat blijft er over als je dit alles ontneemt? Then It All Goes Away is de leegte, maar vooral de alwetende onwetende How Do You Know? twijfel als niet alles vanzelfsprekend meer is. Dayglow als de afterglow, het vuur is gedoofd, herinneringen gloeien nog een beetje na om vervolgens als asresten vertrapt te worden. De tekstuele verbittering spoelen we met nietszeggende zorgeloosheid weg, daaronder zit de weggedrukte passie, het ontplooibare energielevel, het vlammetje dat maar niet meer dat ontbrandingspunt bereikt. Soms moet je tot het uiterste Deep End gaan om verder te komen. Tegen de stromingen in zwemmen, kopje ondergaan, en herboren terugslaan. Zo zit het leven in elkaar, tegenspoed leidt tot verrijking. De Stops Making Sense titel is een vette knipoog naar de onlogica van het logisch denken van Talking Heads voorman David Byrne. De complexiteit eenvoudig en begrijpend maken. Waarom moeilijk doen? Omdat gemakkelijk handelen zo voorspelbaar is.

De liedjes schrijven zichzelf en als ze eenmaal klaar zijn, worden ze al snel een gemeenschappelijk goed. Het vormt de lichtgewicht postpunk basis van Someone Else, zo werkt het nou eenmaal. De een haalt er kracht uit, de ander verdriet, hoop of geluk. Een songwriter schenkt en vraagt er enkel luisterbeurten voor terug, in de wetenschap dat het financieel ook nog wat oplevert. Like She Does is de muzikale uitverkoop, uithongeren en jezelf goedkoop aanbieden. Muzikale uitbuiting en muzikale prostitutie, een kritisch protestliedje dat zich tegen de grote platenbazen richt, verpakt ik suikerrijke zoetigheid. Is het een zoektocht naar het licht? Schijnbaar wel. Het is typische Amerikaans om met een feel good American dream nummer te eindigen. Talking to Light past volledig in dit concept. Het is allemaal zo vanzelfsprekend, zo gewoontjes en zo normaal. Eigenlijk is People In Motion dat ook, te gewoontjes en te normaal, zonder uitschieters naar boven of naar onder. Eigenlijk moeten we dus niks meer verlangen, gewoon een lekkere plaat met herkenbare eighties invloeden. Je moet het alleen wel begrijpen en voor open staan.  1. Second Nature
  2. Radio
  3. Then It All Goes Away
  4. Deep End
  5. Stops Making Sense
  6. How Do You Know?
  7. Someone Else
  8. Like She Does
  9. Turn Around
  10. Talking to Light