×

Dawn of Midi

Dysnomia

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Dysnomia Dawn of Midi Jazz 4.5 Dawn of Midi – Dysnomia Written in Music https://writteninmusic.com

Het oorspronkelijk uit Los Angeles afkomstige, maar tegenwoordig in Brooklyn bivakkerende trio Dawn Of Midi is absoluut een aanwinst binnen de moderne/nieuwe jazz te noemen. De op repeterende ritmes gebouwde composities schuren net zo hard als ze intrigeren.

Het trio muzikanten Amino Belyamani (piano), Aakaash Israni (Bas) en Qasim Naqvi (drums) hebben allen een andere achtergrond. Nagvi komt uit Pakistan, Israni uit India en Belyamani uit Marokko en hebben dus allemaal een ander idee van hoe ritmes benaderd kunnen worden. Aangezien de composities van Dawn Of Midi vooral op ritmes drijven en de piano en bas ook als ritme-instrument met ingehouden klank worden gebruikt ontstaat een adembenemende sound.

Het blijft vreemd een piano te horen waarvan de linkerhand tonen speelt en de rechterkant het grootste gedeelte afdempt. Of een bas die nooit echt een groove neerlegt omdat deze ook grotendeels in klank wordt afgedempt. Dat er sowieso ook nog eens weinig melodie in de composities zit zou al helemaal desastreus kunnen uitwerken. Dat het wel werkt heeft vooral te maken met het feit dat de ritmes zo ingenieus zijn opgebouwd.

Reeds op hun eerste album First (2010) lieten de mannen van Dawn Of Midi horen te kunnen intrigeren met op ritme gebaseerde composities. Dat ze die lijn ook live optimaal konden doortrekken bewees het in eigen beheer uitgebrachte album Live (2011). Een album dat liet horen dat ze het publiek verdwaasd kunnen achterlaten. Dysnomia is nog beter dan voorgenoemde albums. De broeierigheid die ze met hun ritmes steeds weer opbouwen voelt nog warmer aan en bouwen een nog grotere hypnotiserende sfeer op. In het verschil in culturele achtergrond en het daaraan gelieerde manier van ritmegebruik hebben de mannen  elkaar muzikaal briljant weten te vinden in een muzikale mix aan stijlen waarbij zowel de etnische achtergrond hoorbaar is maar waarin de som der delen de grote kracht geworden is.

In de composities van Dawn Of Midi is geen ruimte voor solo’s of grote veranderingen binnen de composities. Juist door ritmes uit te bouwen, af te bouwen en weer pulserend op te bouwen, ontstaat een unieke sfeer die zeer tot de verbeelding spreekt. Luister Dysnomia als een grote muzikale trip want juist door de intrigerende manier waarop de composities steeds weer uitgebouwd worden ontdek je de overduidelijke groove die de composities herbergen en die ontsnappen onmogelijk maakt.

Dysnomia is een van die albums die jazz naar een nieuwe tijd plaatsen en daarom een onmiskenbaar document dat gekoesterd dient te worden.

* Dysnomia is eigenlijk het eerste echte jazzalbum dat het Berlijns/Londens Erased Tapes uitbrengt en gelijk een heel spannende. Het album kwam reeds met veel applaus in 2013 uit op het kleine Thirsty Ear Recordings maar is nu door Erased Tapes opgepakt om over de hele wereld verkrijgbaar te zijn.  1. Lo
  2. Sinope
  3. Atlas
  4. Nix
  5. Moon
  6. Ymir
  7. Ijiraq
  8. Algol
  9. Dysnomia